Επίσης, η εφαρμοζόμενη ποσότητα του αποφυλλωτικού σκευάσματος είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς μικρότερη δόση αποφυλλωτικού από τη συνιστώμενη δεν ξηραίνει τα φύλλα, ενώ μεγαλύτερη δόση από τη συνιστώμενη, συνήθως ξηραίνει τα φύλλα αλλά ταυτόχρονα τα αφήνει κολλημένα πάνω στο βαμβακοστέλεχος. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος, καθώς οι ίνες του βαμβακιού αναμιγνύονται με τρίμματα ξηρών φύλλων. Η αποφύλλωση πρέπει να πραγματοποιείται 12-15 ημέρες περίπου πριν την αναμενόμενη συγκομιδή, προκειμένου να μεσολαβεί ο απαραίτητος χρόνος για την καλύτερη ωρίμανση των καψών και το ανοιγμένο βαμβάκι να μην παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Στις περιπτώσεις που οι παραγωγοί διαπιστώσουν ότι τα βαμβακόφυτα έχουν πάρα πολύ φύλλωμα, συνιστάται να κάνουν έναν πρώτο ψεκασμό με τη μισή δόση του αποφυλλωτικού (όταν έχει ανοίξει το 20-30% των καψών) για να αραιώσουν το φύλλωμα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλύτερη διείσδυση του αέρα και του ήλιου στη βάση των φυτών, διευκολύνοντας έτσι την ωρίμανση των κατώτερων καψών του φυτού, ενώ τα εναπομείναντα φύλλα του στελέχους και οι κάψες που βρίσκονται ψηλότερα συνεχίζουν φυσιολογικά την ωρίμανσή τους. Ο συγκεκριμένος πρώτος ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιείται όταν οι κάψες στη βάση των φυτών έχουν την ηλικία που απαιτείται για να ανοίξουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση παρουσιάζονται φαινόμενα «καραμελοποίησής» τους. Στη συνέχεια και αφού έχει ανοίξει το 60% των καψών, οι παραγωγοί μπορούν να προβούν στον δεύτερο ψεκασμό με το αποφυλλωτικό, η δόση του οποίου εξαρτάται από το ποσοστό του εναπομείναντος φυλλώματος. Σε κάθε περίπτωση, ο παραγωγός θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος που θα εφαρμόσει.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ – ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Η Υπηρεσία μας επισημαίνει στους βαμβακοπαραγωγούς ότι κατάλληλο για αποθήκευση είναι μόνο το σύσπορο βαμβάκι που έχει υγρασία έως 12%, καθώς επίπεδα υγρασίας άνω του 12% συντελούν στην υπερθέρμανση του βαμβακιού και συνεπώς στην ποιοτική του υποβάθμιση».
https://www.larissanet.gr