BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

«Θωράκιση» των ακρόδρυων ενάντια στους εντομολογικούς εχθρούς

Συλλήψεις ατόμων καρποκάψας στις καρυδιές και ψύλλας στις φιστικιές αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου φυτοπροστασίας Βόλου.

f531d134-b87b-4d9e-80aa-3a4db6562745

50
0

Ψύλλα της Φιστικιάς (Agonoscena pistaciae)

Από επιτόπιους ελέγχους σε κτήματα των νομών Μαγνησίας και Λάρισας διαπιστώθηκε παρουσία ανήλικων σταδίων του εντόμου. Ο πληθυσμός της ψύλλας, εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα την σημαντική εξασθένηση της καλλιέργειας. Συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν την καλλιέργειά τους για την πιθανή παρουσία του εντόμου και στην περίπτωση που παρατηρηθούν προσβολές να διενεργηθεί ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια γεωργικό φάρμακο. Υπενθυμίζεται ότι οι ψεκασμοί οι οποίοι θα εφαρμοστούν για το ευρύτομο περιορίζουν την ψύλλα. Γι’ αυτό η χρήση των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξόντωσης των φυσικών εχθρών του εντόμου.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: abamectin, aluminium silicate (kaolin), emamectin benzoate, fenoxycarb, paraffin oil/cas 64742-46-7, phosmet, spinetoram, spinosad, spirotetramat.

 

Καρποκάψα στην καρυδιά (Cydia pomonella)

Η πτήση της 1ης γενεάς του εντόμου βρίσκετε σε εξέλιξη, με τις συλλήψεις να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου των φερομονικών παγίδων. Οι παραγωγοί θα πρέπει να παρακολουθούν τις παγίδες που έχουν τοποθετήσει στα κτήματά τους, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμη συλλήψεις. Σε περίπτωση συλλήψεων και εφόσον οι καρποί έχουν αποκτήσει το σύνηθες μέγεθος έναρξης προσβολής (διάμετρος 1 εκατοστού), συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.

Η επανάληψη του ψεκασμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των προσβολών, τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε και τις καιρικές συνθήκες.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: abamectin, aluminium silicate (kaolin), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), chlorantraniliprole, Cydia pomonella granulosis virus, deltamethrin, dodecanol-1-ol, (E,E)-8,10-dodecadien-1-ol, E8,E10-dodecadienol, emamectin benzoate, fenoxycarb, phosmet, spinetoram, tetradecanol-1-ol

Ανθράκωση-Βακτηρίωση (Gnomonia leptostyla & Xanthomonas arboricola pv. juglandis)

Η καταπολέμησή τους βασίζεται κυρίως στην προληπτική εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων. Μετά την καρπόδεση οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ιδιαίτερα όταν επικρατούν ευνοϊκές για την ασθένεια κλιματολογικές συνθήκες (υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία).

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες Ανθράκωση: boscalid copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride, mancozeb, myclobutanil, pyraclostrobin Βακτηρίωση: bacillus amyloliquefaciens (former subtilis) qst 713, copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride, fosetyl-Al.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία