BACK TO
TOP
Διεθνή

Πάρε δώσε και μοιρασιά ρόλων στις Βρυξέλλες

Η στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019-2024 θα επηρεαστεί από τους συσχετισμούς που θα προκύψουν από τις Ευρωεκλογές την επόμενη Κυριακή, ενόσω διαμείβονται πολιτικά αλισβερίσια για τις θέσεις εξουσίας στις Βρυξέλλες

3-Donald_Tusk

Μαρία Γιουρουκέλη

8
0

«Ενωµένοι είµαστε ισχυρότεροι σε έναν όλο και περισσότερο ασταθή και γεµάτο προκλήσεις κόσµο», διακύρηξαν προ ηµερών στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σιµπίου της Ρουµανίας, οι ισχυροί «των 27» της ΕΕ, µε το βλέµµα όµως στη µάχη για τις θέσεις «κορυφαίων υποψηφίων» αλλά και τη στρατηγική ατζέντα της επόµενης 5ετίας που αναµφίβολα θα επηρεαστεί από τους πολιτικούς συσχετισµούς που θα προκύψουν από τις Ευρωεκλογές της 26 Μαίου.

Μπορεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να έχει εκφράσει την βούληση να οργανώσει χωρίς χρονοτριβή µετά τις ευρωεκλογές τη διαδικασία ονοµασίας των επόµενων ηγετών των βασικών θεσµών της ΕΕ, εντούτοις η συγκεκριµένη συζήτηση εκτιµάται πως θα αποτελέσει µια περίοδο αρκετά επίπονη, ενδεχοµένως, µακρά, µε βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά. ∆εν λείπουν, µάλιστα, κι εκείνοι που εκτιµούν ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις στην επιλογή των προσώπων, και ότι ο θεσµός των «κορυφαίων υποψηφίων» (Spitzekadidaten), θα δεχθεί πίεση από τους ηγέτες.

Στο µεταξύ, όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου τόσο πιο θολό είναι το µέλλον του συστήµατος του επικεφαλής υποψηφίου (Spitzenkandidat) µε το οποίο επιλέχθηκε πρώτη φορά το 2014 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η λογική είναι ο προτεινόµενος υποψήφιος της πολιτικής οµάδας που έρχεται πρώτη στις ευρωεκλογές να επιλέγεται πρόεδρος της Κοµισιόν. Για τις οµάδες εξουσίας που δεν αφήνουν τα πράγµατα στην τύχη τους, η προεκλογική διαδικασία και πολιτική δυναµική που δηµιουργεί η ύπαρξη του συστήµατος ήταν θεµιτές, όσο η υφιστάµενη κυριαρχία -µείγµα γερµανικής και κεντροδεξιάς ηγεµονίας- ήταν αδιαµφισβήτητη. Όµως η ανάδειξη της ακροδεξιάς δυναµικής όσο και η περιστολή ισχύος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος κάνουν τα πράγµατα πολύ πιο περίπλοκα.

Κάλλιστα ωστόσο µπορεί για την επόµενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ηγέτες των κρατών-µελών να αποφασίσουν απλώς να αγνοήσουν το σύστηµα Spitzenkandidat -όπως τυπικά είναι κατοχυρωµένοι να κάνουν- επιλέγοντας απευθείας τον νέο πρόεδρο της Κοµισιόν. Ιδιαίτερα, δε, εάν η πολιτική δυναµική του συστήµατος αρχίσει να τροφοδοτεί αυτούς που έρχονται να αµφισβητήσουν το κατεστηµένο των Βρυξελλών.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 18 Μαϊου μαζί με το ένθετο «Φορολογία Αγροτών»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία