BACK TO
TOP
Διεθνή

Διπλωματική σιωπή από τις Βρυξέλλες για τις εκλογές

Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και η πάγια θέση των κοινοτικών οργάνων και των Ευρωπαίων αξιωματούχων να αποφεύγουν αποφάσεις και δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις κρατών-μελών, αλλάζουν και τον γενικότερο προγραμματισμό σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας.

european_commission-1024x576

12
0

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, την προσεχή Τετάρτη η Κομισιόν θα εξετάσει και θα εγκρίνει την έκθεση των θεσμών σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, ωστόσο οι επισημάνσεις και οι διαπιστώσεις, χωρίς να παραποιούν την πραγματικότητα για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που εγκυμονούν οι παροχές της κυβέρνησης, θα γίνουν με ήπια φρασεολογία.

Η έκθεση θα υποβληθεί στη συνέχεια στο ΕWG, το οποίο θα την εξετάσει την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα την παραπέμψει με τις ανάλογες εισηγήσεις στο Εurogroup, στις 13 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν εκτενή συζήτηση για την Ελλάδα στην παραπάνω συνεδρίαση, αλλά ακόμη κι αν έχουν δεν πρόκειται να καταλήξουν σε συμπεράσματα, καθώς θα κινηθούν στην προαναφερόμενη λογική της μη ανάμιξης.

Σε σχέση, πάντως, με το χρονοδιάγραμμα, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη, γιατί η μεθεπόμενη συνεδρίαση του Εurogroup είναι στις 8 Ιουλίου, δηλαδή την επομένη των βουλευτικών εκλογών, και φυσικά δεν θα υπάρχει υπουργική παρουσία της χώρας μας. Τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα λόγω των θερινών διακοπών, ενώ η αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι. Φυσικά μέχρι τότε θα έχουν γίνει οι επαφές και οι συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση, οπότε θα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετές εκκρεμότητες.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο δεν υπάρχουν επιστροφές χρημάτων στην Ελλάδα για να χρειάζεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Πηγή:naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία