BACK TO
TOP
Διεθνή

Ακροβατώντας στη γραμμή του παραλογισμού ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, απειλεί με περισσότερους δασμούς εάν ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δεν εμφανιστεί στη διάσκεψη κορυφής της G20, απειλώντας να ξετινάξει το παγκόσμιο εμπόριο, λένε οι αναλυτές.

Άναψε το «φιτίλι» ο Τραμπ με την επιβολή δασμών σε χάλυβα-αλουμίνιο

15
0

Η Κίνα θα συμφωνήσει σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ "γιατί έτσι πρέπει", δήλωσε τη Δευτέρα ο Trump, προσθέτοντας ότι οι νέοι δασμοί για τα κινεζικά αγαθά θα τεθούν σε ισχύ αμέσως, εάν ο Xi δεν παραστεί στη διάσκεψη κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας αυτού του μήνα. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαπραγματεύονται μια νέα εμπορική συμφωνία για μήνες, χωρίς αποτελέσματα.

Αυτό είναι μια νέα κακή στιγμή για την αμερικανική διπλωματία », δήλωσε ο Sourabh Gupta, ανώτερος ειδικός πολιτικής στο Ινστιτούτο Μελετών Αμερικής της Κίνας. "Το γεγονός ότι ένας αμερικανός πρόεδρος θα προωθήσει και θα επιβάλει τιμολόγια σε μια αντίστοιχη χώρα, εάν ο πρόεδρος της χώρας αυτής δεν συναινέσει σε μια συνεδρίαση που βρίσκεται στο περιθώριο μιας πολυμερούς διάσκεψης κορυφής, είναι παράλογη μέχρι το σημείο να είναι σχεδόν κωμικό".

Η Κίνα μπορεί να χρειαστεί το χρόνο της για να απαντήσει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα αποδεχτεί τη συνάντηση, συνέχισε ο Gupta,  προβλέποντας ότι οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα γίνουν μάρτυρες «νευρικών στιγμών» στην οικονομική διπλωματία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου τρομοκρατούνται από τη δασμολογία του Τραμπ ως μια προτιμώμενη μέθοδος διεθνούς δέσμευσης.

"Ο Trump υποσχέθηκε όλα αυτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά κανείς δεν τον πήρε σοβαρά. Τώρα δείχνει πόση ζημιά μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξουσία και κάποιες πολύ κακές προσλαμβάνουσες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα οικονομικά », δήλωσε ο Jeffrey A. Tucker του Αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. Το εμπόριο μεταξύ των εθνών είναι μια κατάσταση win-win (κέρδος για το κέρδος) για όλους, ενώ το Trump το αντιμετωπίζει ως παιχνίδι νικητών και ηττημένων, είπε.

 

Οι δασμοί αποτελούν μέσο εξαθλίωσης για όλους

Ένα έθνος δεν είναι μία επιχείρηση με ισολογισμό. Το όλο θέμα είναι γελοίο. Αλλά κανείς δεν φαίνεται να μπορεί  να τον φτάσει για να το εξηγήσει αυτό. Ο στόχος του Τραμπ να μετατρέψει τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ σε πλεονάσματα είναι "απολύτως ασυμβίβαστος με την κατάσταση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα", πρόσθεσε ο Tucker. Επιπλέον, οι Αμερικανοί καταλήγουν να πληρώνουν οι ίδιοι τους δασμούς, και όχι τα έθνη για τα οποία αρχικώς προορίζονταν.

Σύμφωνα με τον Gupta, το τελεσίγραφο δείχνει ότι ο Τραμπ δεν είναι πολύ σίγουρος για τη νίκη του εμπορικού πολέμου με την Κίνα και ίσως να προσπαθήσει να οργανώσει έναν τρόπο προκειμένου να συναντήσει τον Xi πριν από τις εκλογές του 2020.

"Στο τέλος της ημέρας, η Κίνα έχει σημαντικά περισσότερα κέρδη από το να χάσει από την επίλυση της εμπορικής σύγκρουσης", ανέφερε ο Gupta. «Όντας μια χώρα που επικεντρώνεται στα συμφέροντά της και όχι στα παράπονά της - σε αντίθεση με τις ΗΠΑ - είμαι βέβαιος ότι το Πεκίνο θα καθίσει στο τραπέζι από τον κ. Trump και την ομάδα του και θα κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια για να λύσει τις εντάσεις».

Το αν αυτή η προσπάθεια θα είναι επαρκής, παραμένει ακόμα προς συζήτηση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία