BACK TO
TOP
Διεθνή

Με 15 εκατ. ευρώ η ΕΕ στηρίζει τη βαλλόμενη ιρακινή ύπαιθρο

Αγροτικές οικογένειες στην περιφέρεια Νινευή του Βόρειου Ιράκ θα μπορέσουν να ανακτήσουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες μέσω μιας συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

iraq_2

15
0

Η περιοχή, στην οποία βρίσκεται και η πόλη της Μοσούλης, αποτελούσε το καλάθι τροφίμων του ιρακινού κράτους προτού η αγροτική οικονομία της περιοχής καταστραφεί από τις πολυετείς συγκρούσεις και τον πόλεμο. Το πρόγραμμα αυτό του Οργανισμού Τροφίμων φιλοδοξεί να ενισχύσει οικονομικά 10.000 οικογένειες.

Ο αντίκτυπος των συγκρούσεων στον γεωργικό τομέα είναι καταστροφικός και περιλαμβάνει βλάβες στα συστήματα ύδρευσης, στις εγκαταστάσεις άρδευσης και σε άλλες αγροτικές υποδομές, διαταραχές στην αλυσίδα αξίας και απώλειες προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, στις καλλιέργειες και την ζωική παραγωγή.


Η περιοχή, στην οποία βρίσκεται και η πόλη της Μοσούλης, αποτελούσε το καλάθι τροφίμων του ιρακινού κράτους.

Δεδομένου ότι η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, πριν από ένα χρόνο, πολλοί άνθρωποι επέστρεψαν, ενθαρρυμένοι από τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης. Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να υπάρχουν βασικές ελλείψεις στον τομέα των υπηρεσιών και λιγοστές ευκαιρίες απασχόλησης τόσο για τους επαναπατριζόμενους όσο και για τους υπόλοιπους.

«Στο πλαίσιο της δέσμευσης της ΕΕ απέναντι στο Ιράκ, η υποστήριξη των περιοχών που καταστράφηκαν τόσο τραγικά από την πρόσφατη σύγκρουση παραμένει υψηλή προτεραιότητα. Με την αναζωογόνηση της γεωργίας στη Νινευή, έναν κλάδο που αποτελεί βασικό τομέα της οικονομίας, αυτό το νέο έργο θα βοηθήσει τις κοινότητες και την εγκατάσταση των επαναπατριζόμενων στις αγροτικές περιοχές, αυξάνοντας τα εισοδήματά τους και τις ευκαιρίες απασχόλησης », δήλωσε ο Ramon Blecua, Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράκ.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτή τη γενναιόδωρη συνεισφορά που θα μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε τις βασικές γεωργικές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Η επανέναρξη λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών θα αποτελέσει μεγάλη βοήθεια για τους αγρότες και τις τοπικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Mustapha M. Sinaceur, εκπρόσωπος του FAO στο Ιράκ. «Η δημιουργία θέσεων εργασίας στην καρδιά της αγροτικής οικονομίας του Ιράκ, όπου τόσες πολλές δουλειές εξαρτώνται από τα πλούσια εδάφη της περιοχής του Νινευή, είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της κοινότητας», ανέφερε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία