BACK TO
TOP
Διεθνή

Με επίφαση το κλίμα ο Μακρόν απειλεί για τη συμφωνία με Mercosur

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα υπογράψει καμία εμπορική συμφωνία με τη Βραζιλία αν ο Πρόεδρος της Τζέιρ Μπόλσονρορο αποχώρησε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, απειλώντας να βάλει ένα κλειδί στις εργασίες των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Mercosur.

28macron2

13
0

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι συνομιλίες της ΕΕ με τον όμιλο Mercosur της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης, του τέταρτου μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ στον κόσμο, έχουν ενταθεί, ενώ ο Μπόλσονρορο λέει ότι αυτό το μήνα θα μπορούσε να υπογραφεί συμφωνία «σύντομα» την ίδια ώρα που η ΕΕ το χαρακτήρισε «νούμερο ένα προτεραιότητα».

Εντούτοις, τα νεύρα της ΕΕ για την αύξηση των εισαγωγών βοείου κρέατος και ο δισταγμός της Mercosur για το άνοιγμα ορισμένων βιομηχανικών τομέων, όπως τα αυτοκίνητα, σήμαναν ότι οι προθεσμίες έχουν λήξει. Μια διαπραγμάτευση μπορεί να είναι κοντά, αλλά δεν είναι εφικτή.

Ιρλανδοί αγρότες φοβούνται ότι επιπλέον 99.000 τόνοι βοδινού κρέατος και 200.000 τόνοι κοτόπουλου / γαλοπούλας και 600.000 τόνοι αιθανόλης από τη Νότια Αμερική θα υπονομεύσουν τους αγρότες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στον τομέα του κόκκινου κρέατος.

Ειδικότερα, η Γαλλία ανησυχεί για τον αντίκτυπο που έχουν οι αμερικανικές εισαγωγές στην τεράστια γεωργική βιομηχανία της, οι οποίες δεν είναι υποχρεωμένες να τηρούν τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ.

«Εάν η Βραζιλία φύγει από τη συμφωνία του Παρισιού, σε όσα τουλάχιστον μας αφορά, δεν μπορούμε να υπογράψουμε μια εμπορική συμφωνία μαζί τους», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στην Ιαπωνία πριν από τη συνάντηση των G20. «Για έναν απλό λόγο. Ζητάμε από τους αγρότες μας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, ζητούμε από τις εταιρείες μας να παράγουν λιγότερους ρύπους, έχοντας έτσι ένα κόστος ανταγωνιστικότητας», ανέφερε. «Έτσι δεν πρόκειται να πούμε από τη μια μέρα στην άλλη ότι θα αφήσουμε να εισχωρήσουν προϊόντα από χώρες που δεν σέβονται κανένα από τα παραπάνω», πρόσθεσε.

Νωρίτερα φέτος, η Γαλλία ψήφισε κατά της έναρξης των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της απόφασης της Ουάσιγκτον να παραιτηθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ωστόσο, η γαλλική κίνηση δεν εμποδίζει το άνοιγμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων, επειδή το στήριξε η αναγκαία πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. Δεν είναι σαφές εάν η Γαλλία θα είναι σε θέση να συσπειρώσει άλλες χώρες στην ΕΕ εάν καταψηφίσει ε μια συμφωνία με τη Mercosur.

Ο Υπουργός Γεωργίας Michael Creed δήλωσε ότι δεν μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια συμφωνία με την Mercosur που δεν έχει δει ακόμη.

Ο Υπουργός Θρησκευμάτων, από την άλλη, έκανε τις παρατηρήσεις του όταν ερωτήθηκε από τις αγροτικές οργανώσεις στο Σχέδιο Προσαρμογής της Κλιματικής Αλλαγής Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε σήμερα το πρωί ως προς το εάν θα άσκησε βέτο σε μια εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Mercosur, δεδομένων των συνεπειών που θα είχε στο εμπόριο βοείου κρέατος στην Ιρλανδία, .

«Είναι αναμφισβήτητα ανησυχητικό, αλλά έχουμε θέσει και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα ζητήματα όγκου, τις προδιαγραφές που εκδίδουμε με την Επιτροπή και δεν έχουμε δει τελικά κανένα οριστικό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η φωνή μας θα ακουστεί και θα αντικατοπτρίζεται σε όποια διαπραγμάτευση συμφωνείται τελικά.»

Ο Γενικός Γραμματέας της ICSA, Eddie Punch, αμφισβήτησε τους αξιωματούχους του Υπουργείου και του Τμήματος σχετικά με μια πιθανή συμφωνία με τη Mercosur, η οποία, όπως ανέφερε, θα υπονόμευε την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών για τη χρηματοδότηση των μέτρων για την αλλαγή του κλίματος.

Μια συμφωνία με τη Mercosur σε συνδυασμό με ένα ενδεχόμενο Brexit θα είναι «ένα τελειωτικό διπλό χτύπημα» για την ιρλανδική βιομηχανία βοείου κρέατος, δήλωσε ο CEO της Bord Bia Tara McCarthy.

«Έχουμε πάντα θεωρήσει το Brexit ως τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει η βιομηχανία η κλίμακα και η εστία της οποίας είναι τεράστια. Το Brexit σε συνδυασμό με μια άλλη πρόκληση δεν είναι κάτι που πρέπει να καλωσοριστούμε», είπε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία