BACK TO
TOP
Διεθνή

Διάλογος ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο, με θετικό αντίκτυπο σε αγορές

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την Πέμπτη να διεξαγάγουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις αρχές Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, κάνοντας τους επενδυτές να ελπίζουν ότι ο εμπορικός πόλεμος θα ξεθυμάνει καθώς οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά καταναλωτικά αγαθά στενεύουν με σταθερούς ρυθμούς την παγκόσμια ανάπτυξη.

chinaustrade

10
0

Οι νέες συνομιλίες κανονίστηκαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Κινέζου αντιπροέδρου Liu He και του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ Robert Lighthizer καθώς και του γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Πρόκειται για τις πρώτες προσωπικές συζητήσεις υψηλού επιπέδου, καθώς η αποτυχημένη συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας στα τέλη Ιουλίου έδωσε άλλοθι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να προχωρήσει σε απόφαση επιβολής νέων δασμών για σχεδόν όλες τις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές που μέχρι στιγμής δεν είχαν επηρεαστεί από τον εμπορικό πόλεμο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, tο γραφείο του υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών σε υπουργικό επίπεδο, λέγοντας μόνο ότι αυτές θα γίνουν «τις προσεχείς εβδομάδες».

Ο Hu Xijin, συντάκτης της κρατικής εφημερίδας Global Times της Κίνας, τοποθετήθηκε με μια μάλλον εντυπωσιακή εκτίμηση στο Twitter, λέγοντας: «Προσωπικά πιστεύω ότι οι ΗΠΑ, εξαντλημένες από τον εμπορικό πόλεμο, δεν μπορούν πλέον να ελπίζουν στην υποχώρηση από την πλευρά της Κίνας. Υπάρχει άρα μεγαλύτερη πιθανότητα να σημειωθεί σημαντική πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών.»

Ωστόσο, ο William Reinsch, πρώην ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters ότι οι εμπορικές συνομιλίες θα μπορούσαν να κρατήσουν για τα καλά μέχρι το 2020, καθώς οι δύο πλευρές εξακολουθούν να απέχουν πολύ σε βασικά ζητήματα, όπως η απαίτηση της Ουάσινγκτον να κωδικοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της de jure.

Εντυπωσιακό ράλι στις αγορές

Παρ 'όλα αυτά, οι μετοχές των ΗΠΑ παρουσίασαν ισχυρό ράλι με σημείο εκκίνησης το ενδεχόμενο μείωσης της έντασης της εμπορικής σύγκρουσης, ενώ ο δείκτης του Nasdaq Composite έκλεισε κατά 1,3% υψηλότερα.

Οι ασιατικές και ευρωπαϊκές μετοχές πέτυχαν επίσης τα υψηλότερα επίπεδα. Ενισχυτικά σε αυτό το ράλι ήταν τα θετικά οικονομικά στοιχεία των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης για αύξηση της μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα και της επιτάχυνσης της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών των Η.Π.Α.

Υπενθυμίζεται πάντως πως την Κυριακή, η Ουάσινγκτον άρχισε να επιβάλλει τιμολόγια 15% σε μια σειρά κινεζικών εισαγωγών, κυρίως καταναλωτικών προϊόντων, ενώ η Κίνα άρχισε να επιβάλλει δασμούς στο αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, η Κίνα δήλωσε ότι υπέβαλε καταγγελία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αυξήσει τον δασμολογικό συντελεστή σε 30% από 25% σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισ. Δολαρίων από τις 1 Οκτωβρίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία