BACK TO
TOP
Διεθνή

Με το βέτο που ετοιμάζει η Αυστριακή κυβέρνηση, στα βράχια οδηγείται η συμφωνία της Ευρώπης με τις χώρες Mercosur για το ελεύθερο εμπόριο

Το µέλλον της εµπορικής συµφωνίας µεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του µπλοκ της Mercosur της Νότιας Αµερικής έχει τεθεί σε αµφιβολία, καθώς η Αυστρία αναµένεται να ασκήσει βέτο στο σύµφωνο, προβάλλοντας τις απειλές που συνεπάγεται η σύναψή του για τον αγροτικό τοµέα της χώρας.

Δευτ1-Mercosur

Πέτρος Γκόγκος

10
0

Οι νοµοθέτες στην υποεπιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του αυστριακού κοινοβουλίου ψήφισαν σχεδόν οµόφωνα την απόρριψη του σχεδίου συµφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, υποχρεώνοντας έτσι την κυβέρνησή τους να ασκήσουν βέτο στο σύµφωνο σε επίπεδο ΕΕ, όπου όλα τα 28 κράτη-µέλη και τα κοινοβούλιά τους πρέπει να συµφωνήσουν σε εµπορικές συµφωνίες. Βέβαια, να σηµειωθεί πως η Αυστρία διοικείται αυτή τη στιγµή από προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών µετά την κατάρρευση του υπουργικού συµβουλίου του καγκελάριου Σεµπάστιαν Κουρτζ εξαιτίας του αποκαλούµενου «σκανδάλου της Ίµπιζα», µε την χώρα να οδηγείται στις κάλπες στις 29 Σεπτεµβρίου. Έτσι, φαίνεται πως η διακοµµατική σύµπνοια για την καταψήφιση της εµπορικής συµφωνίας µπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για τους πολιτικούς που αναζητούν υποστήριξη από τους ψηφοφόρους, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν. Άλλωστε, σύµφωνα µε την Krone Zeitung, το 78% των Αυστριακών θέλησε να απορριφθεί το σύµφωνο.

Το σχέδιο για µια εµπορική συµφωνία µεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, µιας ζώνης ελεύθερου εµπορίου που περιλαµβάνει τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και την Αργεντινή, ανακοινώθηκε τον περασµένο Ιούνιο µετά από µια σχεδόν δεκαετία διαπραγµατεύσεων.

Ωστόσο, τον περασµένο µήνα η Γαλλία και η Ιρλανδία απείλησαν να µην επικυρώσουν τη συµφωνία εκτός εάν ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, δεσµευτεί να προστατεύσει µε περισσότερο ένθερµο τρόπο τις δασικές εκτάσεις στον Αµαζόνιο. Βέβαια φαίνεται πως όλα αυτά είναι προφάσεις και πως αυτό που πραγµατικά ανησυχεί τις χώρες αυτές είναι η αντίδραση του ισχυρού αγροτικού τους λόµπι.

Πράγµατι η Κοµισιόν αναγνωρίζει πως µε αυτή τη συµφωνία ο αγροτικός κλάδος της ΕΕ ενδέχεται να βρεθεί αντιµέτωπος µε έναν σκληρό ανταγωνισµό από τη Λατινική Αµερική, ωστόσο είναι διατεθειµένη να βρει τρόπους στήριξης των παραγωγών προκειµένου να ανοίξει η αγορά των χωρών της Mercosur για τις άλλες βιοµηχανίες της.

Οι ανησυχίες σχετικά µε τις αρνητικές επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα προϊόντων και στον τοµέα της γεωργίας διαδραµάτισαν επίσης µέρος στη συζήτηση στο αυστριακό κοινοβούλιο. «Η συµφωνία θα ήταν κακή για τη γεωργία µας, αλλά ιδιαίτερα κακή για την προστασία του κλίµατος και τα δικαιώµατα των εργαζοµένων στη Νότια Αµερική», δήλωσε ο Γιέργκ Λάιχτφριντ, αναπληρωτής ηγέτης του ιστορικού κόµµατος της ευρωπαϊκής Σοσιαλδηµοκρατίας, SPÖ.

Οι εισαγωγείς προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ζώνη της Mercosur πρέπει σήµερα να πληρώνουν τιµολόγια 35% για τα αυτοκίνητα, 14-20% για τα µηχανήµατα και 27% για τον οίνο, τα οποία θα καταργηθούν σταδιακά εάν τερµατιστεί µια εµπορική συµφωνία.

Παραδόξως, οι βουλευτές του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόµµατος ÖVP και του ακροδεξιού Κόµµατος της Ελευθερίας ψήφισαν επίσης να απορρίψουν τη συµφωνία, µε τον ηγέτη του FPÖ και πρώην υποψήφιου για τη θέση του προέδρου της χώρας, Νόρµπερ Χόφερ, να υποστηρίζει ότι η πολιτική δεν πρέπει «να στρέφεται προς τα συµφέροντα της βιοµηχανίας».

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία