BACK TO
TOP
Διεθνή

Κυνηγώντας την ουρά τους στη Νέα Υόρκη στη σύνοδο ΟΗΕ για κλίμα

Από το απόγευμα της Δευτέρας οι παγκόσμιοι ηγέτες βρίσκονται στην μητρόπολη του κόσμου, τη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια επαναχάραξης της πολιτικής για το κλίμα. Κάποιοι εκ των ηγετών υπήρξαν πιο συγκεκριμένοι, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, με την επιστημονική κοινότητα να αναγνωρίζει πως πρόκειται για θετικό βήμα, ωστόσο να εκτιμά πως δεν είναι αρκετό.

1_99

Πέτρος Γκόγκος

26
0

Ακριβώς το ίδιο πιστεύει και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, που έχει γίνει η φωνή της γενιάς της για την κλιματική αλλαγή.


Το κατά πόσο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής υφίσταται ή όχι, έχει ήδη απαντηθεί από τον ίδιο τον καιρό, αφού έντονα φαινόμενα γίνονται εντονότερα, σα να έχουν πάρει «ντόπα». Η συζήτηση αποκτά μια διάσταση οικονομική και πολιτική πλέον, ξεφεύγοντας από την  βιβλιογραφία των σχετικών επιστημών. Και όπως πολλά στις μέρες μας πέφτει και αυτή σε αντιφάσεις, αφού δεν θα έπρεπε να διστάσει κανείς να αντιμετωπίσει με κριτική ματιά τα όσα καταγράφει η επικαιρότητα: τους ίδιους παγκόσμιους ηγέτες που «ανησυχούν» για το κλίμα, να ετοιμάζονται για μια πολεμική σύρραξη στον Κόλπο με αφορμή το πετρέλαιο.

«Η στρατηγική για το κλίμα είναι και η στρατηγική για την ευημερία» τόνισε ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας και εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στα ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή καθώς τις επόμενες 100 μέρες από την τελική επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συζητηθεί το νέο ευρωπαϊκό deal το οποίο σε συνδυασμό με την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο.

Δήλωσε ακόμη ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, πως οι έρευνες και οι αναμενόμενες επενδύσεις για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο είναι άνευ οικονομικής σημασίας, αφού η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050. Ωστόσο τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο κι η σημερινή, δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία της εξέλιξης αυτής, όσο προφανώς η ένταση οξύνεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Σε αυτό θα έπρεπε να συνυπολογίσει κανείς και τον κίνδυνο επικοινωνιακής πρώτα απαξίωσης βασικών για την οικονομία πρώτων υλών, όπως παραμένει να είναι ο άνθρακας ή το πετρέλαιο, προκειμένου να αγοραστούν «κομψοχρονιά» σε κάποια επόμενη επενδυτική συμφωνία.

Είναι ενδεικτικό το σχόλιο του Μαρκ Χάντσον, ερευνητή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και συνιδρυτή της οργάνωσης «Climate Emergency», στο Conversation που διερωτάται αν είναι μάταιη ελπίδα για 197 χώρες να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε ουσιαστική δράση για το κλίμα, ειδικά όταν σε αυτές περιλαμβάνονται τόσες πολλές με χρήματα και δύναμη.

Όπως σημειώνει, οι επιστήμονες γνώριζαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ότι το διοξείδιο του άνθρακα σωρεύεται και ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ήξεραν ότι θα ήταν πρόβλημα και απλά περίμεναν το πότε. Μέχρι το 1985, ένα επιστημονικό εργαστήριο στο Φίλλαχ της Αυστρίας, απάντησε και σε αυτό: «Νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε». Οι επιστήμονες και οι ακτιβιστές κινητοποιήθηκαν και το 1988 «ευθυγραμμίστηκαν».

Μια μεγάλη ξηρασία στην Αμερική, ένας επιστήμονας της NASA, ο Τζέιμς Χάνσεν που πρώτος απευθύνθηκε στο Κογκρέσο για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και μια διεθνής διάσκεψη στο Τορόντο, σήμαινε ότι οι πολιτικοί έπρεπε να ανταποκριθούν. Στην προεκλογική καμπάνια του το 1988, ο Τζορτζ Μπους πατήρ, υποσχέθηκε να συγκαλέσει μια «παγκόσμια διάσκεψη» για το περιβάλλον στον Λευκό Οίκο για να «μιλήσουμε για την υπερθέρμανση του πλανήτη». Αλλά όταν τελικά συνέβη δεν ήταν πραγματικά «παγκόσμια».

Με αφορμή την εβδομάδα των μαθητικών κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που θα λάβουν χώρα σε όλο τον κόσμο από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019, δυο κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν στην Αθήνα την προηγούμενη Παρασκευή.

Επιστρέφοντας στην επικαιρότητα παραθέτουμε: «Η επείγουσα ανάγκη για το κλίμα είναι μια κούρσα που είμαστε σε πορεία να χάσουμε, αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε». Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προσκάλεσε επίσης στο βήμα τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, 16 ετών, σύμβολο της παγκόσμιας νεολαίας που έχει εξεγερθεί ενάντια στην αδράνεια των κυβερνήσεων.

Μεταξύ των άλλων ανακοινώσεων του ΟΗΕ, 68 χώρες δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν επίσημα προς τα πάνω τα σχέδιά τους για το κλίμα έως το 2020, οπότε οι 195 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού θα θέσουν τις νέες τους δεσμεύσεις.   Επίσης, 30 χώρες έχουν προσχωρήσει πλέον σε μια συμμαχία που υπόσχεται να σταματήσει την κατασκευή σταθμών άνθρακα από το 2020.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αιφνιδίως την Δευτέρα στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην οποία δεν προβλεπόταν να συμμετάσχει. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δεν ανέβηκε στο βήμα, κάθισε για λίγα λεπτά στην αίθουσα, άκουσε και χειροκρότησε την ομιλία του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Περίπου 60 ξένοι ηγέτες συμμετέχουν σε αυτή τη σύνοδο με σκοπό να δώσουν μια νέα ώθηση στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ λίγους μήνες αφότου ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την παθιασμένη ομιλία της έφηβης ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, με ανάρτησή του στο Twitter. «Φαίνεται ένα πολύ χαρούμενο κορίτσι το οποίο πρσβλέπει σε ένα λαμπρό και θαυμάσιο μέλλον. Χάρηκα που την είδα!», γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ένα σχόλιο που θα μπορούσε να εκληφθή και ως «σαρκαστικό», αφού στη συγκεκριμένη ομιλία η 16χρονη ακτιβίστρια μοιάζει οργισμένη, ενώ καταδικάζει την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. «Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (...) Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Γκρέτα.

Παραλλήλα, βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με την τυχαία «συνάντηση» τους στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε «τελευταία στιγμή» να παραστεί. Αρκετοί είναι δε αυτοί που σχολιάζουν το «βλοσυρό» - όπως χαρακτηρίστηκε -  βλέμμα της 16χρονη ακτιβίστριας προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν η άφιξή τους συνέπεσε χρονικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία