BACK TO
TOP
Διεθνή

Αποσύρονται οι Πολωνοί αγρότες από τα ουκρανικά σύνορα μετά από πολύμηνες διαμαρτυρίες

Οι Πολωνοί αγρότες σταμάτησαν να διαδηλώνουν στο τελευταίο αποκλεισμένο πέρασμα με την Ουκρανία στις 29 Απριλίου, όπως ανακοίνωσαν το Κίεβο και η Βαρσοβία, αναστέλλοντας έναν αποκλεισμό που κρατούσε για μήνες και είχε δημιουργήσει ένταση στις διμερείς σχέσεις.

polishfarmers

56
0

Από τον Φεβρουάριο, Πολωνοί αγρότες και οδηγοί φορτηγών είχαν μπλοκάρει τα σύνορα με την Ουκρανία, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Αυτές οι διαμαρτυρίες έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των γειτονικών χωρών, παρά την έντονη υποστήριξη που η Πολωνία έχει εκφράσει προς την Ουκρανία εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

«Η κυκλοφορία μέσω όλων των συνοριακών διελεύσεων (με την Ουκρανία) είναι τώρα εφικτή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιχάλ Ντέρους, εκπρόσωπος της φορολογικής διοίκησης στην περιοχή Λούμπλιν της Πολωνίας, αφού οι αγρότες τερμάτισαν τον τελευταίο αποκλεισμό στο συνοριακό πέρασμα Hrebenne.

Η διάβαση άνοιξε ξανά όταν οι τοπικές αρχές στο Hrebenne αρνήθηκαν να παρατείνουν την άδεια για διαδηλώσεις στο σημείο ελέγχου.

«Όλα τα φορτηγά επιτρέπεται να περνούν εφόσον δεν μεταφέρουν εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις», πρόσθεσε ο Ντέρους, αναφερόμενος στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία στις οποίες η Πολωνία επέβαλε προσωρινό εμπάργκο.

Η Ουκρανία έχει δει τον αγροτικό της τομέα να ακρωτηριάζεται από την εισβολή της Ρωσίας το 2022. Πολλές από τις κύριες εξαγωγικές οδούς της μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχουν μπλοκαριστεί και πολλές γεωργικές εκτάσεις έχουν μείνει αχρησιμοποίητες λόγω πολέμου.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει οικονομικά το Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 κατάργησε τους δασμούς στα ουκρανικά αγαθά που διέρχονται οδικώς από το μπλοκ των 27 εθνών.

Ωστόσο, πολλές ουκρανικές εξαγωγές δημητριακών που προορίζονται για χώρες εκτός ΕΕ έχουν συσσωρευτεί στην Πολωνία και αλλού, δημιουργώντας προβλήματα στους τοπικούς παραγωγούς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία