BACK TO
TOP
Διεθνή

Με μπλόκα αγροτών ενάντια στην πράσινη ΚΑΠ το Άτυπο Συμβούλιο Γεωργίας

Τρακτέρ στους δρόμους και κινητοποιήσεις αγροτών θα συναντήσουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ που καταφθάνουν στο Κόμπλεντς της Γερμανίας για να συσκεφθούν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου για την κατεύθυνση της νέας ΚΑΠ τώρα που λίγο έως πολύ η μπίλια του συνολικού προϋπολογισμού έχει κάτσει.

Koblentz

19
0

Η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλόκνερ έχει καλέσει τους ευρωπαίους ομολόγους της σε μια αγροτική επαρχεία βόρεια της Φρανκφούρτης, στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου που πραγματώνεται υπό την Γερμανική Προεδρία. Εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται από τις 30 Αυγούστου στην περιοχή, διαμαρτυρόμενοι για την κατεύθυνση που αναμένεται ότι θα πάρει η αγροτική πολιτική της ΕΕ, αφού περιορίζει τα διαθέσιμα εργαλεία καλλιεργητικής φροντίδας που έχουν στα χέρια τους, χωρίς ταυτόχρονα να προσφέρει επαρκή μέσα χρηματοδότησης για να καλυφθεί το κενό της παραγωγής.

Το ζήτημα των χαμηλών τιμών  εξακολουθεί να προβληματίζει τους Ευρωπαίους αγρότες και βρίσκεται εντυπωμένο στα μπλοκ που υψώνουν τα τρακτέρ στους δρόμους του Κόμπλεντς. Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, γίνεται ακόμα πιο αφόρητο σύμφωνα με τα επιχειρήματά τους, ενόψει του υπερφορτωμένου φιλοπεριβαλλοντικού πλάνου που θέλουν να επιβάλλουν  οι Βρυξέλλες, καθιστώντας πρακτικά μη βιώσιμη την λειτουργία των εκμεταλλεύσεών τους.

Ένα από τα παράδοξα είναι ότι στα απέναντι πεζοδρόμια βρίσκονται βιοκαλλιεργητές και οικολόγοι ακτιβιστές οι οποίοι θέλουν  επίσης να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, που αφορά ωστόσο στη μετριοπάθεια των προτεινόμενων πράσινων μεταρρυθμίσεων της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής.

Οι υπουργοί από την πλευρά τους θα καταπιαστούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με μια αόριστη συζήτηση για την ανθεκτικότητα της αγροτικής οικονομίας την περίοδο της πανδημίας, εγκαινιάζοντας το απαιτητικό τετράμηνο που ακολουθεί της άτυπης συνάντησης.

Συγκεκριμένα οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν στα εξής:

  • Μαθήματα από την πανδημία Covid-19 σχετικά με την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων, τη συντήρηση των αλυσίδων εφοδιασμού και την εκτίμηση της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής.
  • Εισαγωγή ενός υποχρεωτικού πανευρωπαϊκού σήματος καλής μεταχείρισης των ζώων,
  • Διαμόρφωση  αυστηρότερων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ για τις μεταφορές ζώων σε τρίτες χώρες.

 

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το συνοδευτικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στο παραγωγικό μοντέλο της κοιλάδας του Μοζέλα, ενώ θα παρουσιαστούν και καινοτόμες αγροτικές τεχνολογίες που ανέπτυξαν γερμανικές start ups

Η κοιλάδα του Μοζέλα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Γερμανίας, όπου καλλιεργούνται οι πιο απότομοι αμπελώνες της Ευρώπης. Για την διαχείριση αυτών των αμπελώνων, εκτός από τα παραδοσιακά συστήματα καλλιέργειας, χρησιμοποιούνται επίσης σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων drones και πλήρως αυτοματοποιημένων θεριστικών μηχανών για απότομες πλαγιές.

Η Γιούλια Κλόκνερ σχεδιάζει να παρουσιάσει αυτά τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας στους Ευρωπαίους καλεσμένους της. Επιπλέον, οι γερμανικές νεοσύστατες εταιρείες θα παρουσιάσουν πιο καινοτόμες τεχνολογίες που φορούν σε συστήματα παρακολούθησης βοοειδών, αναλύσεις μοτίβων ψεκασμού για τη βελτιστοποίηση της προστασίας των φυτών ή της διαχείρισης διεργασιών μέσω της εφαρμογής στην αμπελουργία, θέλοντας να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στις αγροτικές ψηφιακές τεχνολογίες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία