BACK TO
TOP
Διεθνή

To Brexit «κόστισε ακριβά» στους Σκωτσέζους ψαράδες λόγω γραφειοκρατίας

Πολλοί Σκωτσέζοι ψαράδες σταμάτησαν τις εξαγωγές σε αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η γραφειοκρατία μετά το Brexit πρόσθεσε ημέρες στους χρόνους παράδοσης και εκατοντάδες λίρες στο κόστος τους.

port-fish-traps-sea-maritime-fishing-lobster-scotland

30
0

Οι εξαγωγείς αλιείας είπαν στο Reuters ότι οι επιχειρήσεις τους θα μπορούσαν να καταστούν μη βιώσιμες μετά την εισαγωγή υγειονομικών πιστοποιητικών, τελωνειακών διασαφηνίσεων και άλλων εγγράφων.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δήλωσαν ότι προσπάθησαν να στείλουν μικρές παραδόσεις στη Γαλλία και την Ισπανία για να δοκιμάσουν τα νέα συστήματα αυτήν την εβδομάδα, αλλά χρειάστηκαν 5 ώρες για να εξασφαλιστεί ένα υγειονομικό πιστοποιητικό στη Σκωτία, ένα έγγραφο το οποίο απαιτείται για να υποβληθεί αίτηση για άλλα τελωνειακά έγγραφα.

Στην πρώτη εργάσιμη εβδομάδα μετά το Brexit, οι παραδόσεις μιας ημέρας χρειάζονταν τρεις ή περισσότερες ημέρες - αν τελικά κατάφερναν να περάσουν.

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να πουν με σιγουριά πως γνώριζαν πού ήταν το πολύτιμο φορτίο τους. Μια εμπορική ομάδα είπε στους αλιείς να σταματήσουν να ψαρεύουν τα εξαγώγιμα αποθέματα.

"Οι πελάτες μας αποσύρονται", δήλωσε ο Santiago Buesa της SB Fish στο Reuters. "Είμαστε φρέσκο ​​προϊόν και οι πελάτες αναμένουν να το έχουν φρέσκο, οπότε δεν αγοράζουν. Είναι μια καταστροφή".

Την Πέμπτη το απόγευμα, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών logistics της Σκωτίας, η DFDS Scotland, δήλωσε στους πελάτες ότι είχε κάνει το "έκτακτο βήμα" της παύσης μέχρι τη Δευτέρα, για να προσπαθήσει να διορθώσει ζητήματα ΙΤ, λάθη γραφειοκρατίας και καθυστερήσεις.

Η Σκωτία συλλέγει τεράστιες ποσότητες Νορβηγικής καραβίδας, χτενιών, στρειδιών, αστακών και μυδιών από τη θαλάσσια αλιεία κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, οι οποίες μεταφέρονται με φορτηγά για να καλύψουν τα τραπέζια των ευρωπαϊκών εστιατορίων στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη.

Ωστόσο, η αποχώρηση της Βρετανίας από την τροχιά της ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στο εμπόριο από την έναρξη της Ενιαίας Αγοράς το 1993, εισάγοντας δέσμες εγγράφων και κόστους που πρέπει να ολοκληρωθούν για τη μεταφορά εμπορευμάτων πέρα ​​από τα νέα τελωνειακά σύνορα.

Οι έμποροι τροφίμων και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τις πιο δύσκολες απαιτήσεις, πράγμα που πλήττει την παράδοση φρέσκων ψαριών που μετακινούνταν τη νύχτα από τη Σκωτία, μέσω της Αγγλίας, στη Γαλλία, πριν διοχετευθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές τις επόμενες ημέρες.

Ο Ντέιβιντ Νομπλ, του οποίου η Aegirfish αγοράζει από στόλους της Σκωτίας για εξαγωγή στην Ευρώπη, είπε ότι θα έπρεπε να πληρώσει 500 με 600 λίρες την ημέρα για χαρτιά, εξαλείφοντας το μεγαλύτερο μέρος από το κέρδος του.

Η ανησυχία του είναι ότι δεν μπορεί να μετακυλήσει το υψηλότερο κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. "Αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσω", είπε. "Εάν τα ψάρια μας είναι πολύ ακριβά, οι πελάτες μας θα αγοράσουν από αλλού".
Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία