BACK TO
TOP
Διεθνή

Με φόρο εξαγωγής 50 ευρώ ανά τόνο τα σιτηρά Ρωσίας από τον Μάρτιο

Η Ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε επίσημα πρόταση για την επιβολή υψηλότερου φόρου στις εξαγωγές σιταριού από την 1η Μαρτίου, σε μια ακόμη προσπάθεια για τον περιορισμό της αύξησης των εγχώριων τιμών των τροφίμων ως απόρροια της COVID-19 κρίσης.

wheat-the-grain-ears-summer-the-production-of-grain-cereals

26
0

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού σημείωσαν άνοδο μετά την πρώτη ανακοίνωση της πρόθεσης  αύξησης του φόρου από τους Ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Ιανουαρίου, αναμένοντας ότι θα  ότι θα μπορούσε να κάνει τους αγοραστές να προτιμούν το σιτάρι από άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση ενέκρινε φόρο εξαγωγής σιταριού 50 ευρώ (61 $) ανά τόνο από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου σε σύγκριση με τον φόρο 25 ευρώ / τόνο που καθορίστηκε για τις 15 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου. Ο φόρος εξαγωγής κριθαριού και καλαμποκιού ορίζεται σε 10 ευρώ / τόνο και 25 ευρώ / τόνο, αντίστοιχα, από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου.

Η κίνηση εντείνει τα μέτρα σταθεροποίησης των τιμών των σιτηρών που ξεκίνησε από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο. Οι τιμές στην εγχώρια αγορά σιτηρών δέχονται πιέσεις από τις παγκόσμιες τιμές που αυξάνονται, ανέφερε σε δήλωση του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Βλαντιμίρ Ιλιχίοφ, (Vladimir Ilyichyov).

Η Μόσχα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να προσαρμόσει περαιτέρω τον μηχανισμό ρύθμισης των εξαγωγών σιτηρών εάν είναι απαραίτητο, είπε.

«Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι στο εγγύς μέλλον η κατάσταση των τιμών θα σταθεροποιηθεί και θα μπορέσουμε να στραφούμε σε έναν μόνιμο μηχανισμό εξαγωγικών δασμών», πρόσθεσε ο Ilyichyov.

Η Μόσχα θα συνεχίσει να φορολογεί τις εξαγωγές σίτου στη νέα περίοδο εμπορίας που ξεκινά την 1η Ιουλίου και θα προετοιμάσει μια φόρμουλα για αυτό, αντί του τρέχοντος σταθερού δασμού, ανέφεραν αξιωματούχοι. (1 $ = 0,8218 ευρώ) .

Πηγή: reuters.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία