BACK TO
TOP
Διεθνή

Μισό δισ. επενδύει η Cargill στη σόγια εν μέσω ανοδικής έκρηξης τιμών  

Επενδυτικό σχέδιο 475 εκατ. ευρώ διαμορφώνει η Cargill σε επτά μονάδες μεταποίησης σόγιας που διατηρεί η υπερδύναμη στο εμπόριο αγροτικών πρώτων υλών στις ΗΠΑ.

-1x-1

29
0

Όπως έγινε γνωστό, στόχος της κίνησης αυτής είναι η εταιρεία να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο σόγιας, μέσω της ενίσχυσης της αποδοτικότητας των μονάδων αυτών, αφού εκτιμάται ότι η παγκόσμια ζήτηση για σόγια θα συνεχίσει να βαίνει αυξανόμενη.

Το αρχικό πλάνο επενδύσεων της Cargill, αφορούς σε 225 εκατ. δολάρια στο εργοστάσιο του Οχάιο, με την αναβάθμιση να ολοκληρώνεται το επόμενο έτος, μαζί με τις εργασίες που συντελούνται στο εργοστάσιο της Αϊόβα. Αυτοματισμοί που τριπλασιάζουν την ταχύτητα φόρτωσης φορτηγών, μηχανήματα αύξησης της παραγωγικότητας και επέκταση σε νέα προϊόντα διαμορφώνουν τις προσθήκες των πολυάσχολων τους τελευταίους μήνες εργοστασίων του γίγαντα στο εμπόριο αγροτικών.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για σόγια τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στις διεθνείς αγορές, ενθάρρυναν την Cargill ώστε να υπερδιπλασιάσει τους προς επένδυση πόρους, σε μια κίνηση που αποτυπώνει και το αναπτυξιακό κλίμα που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές αγροτικών πρώτων υλών. Ήταν άλλωστε μόλις δυο χρόνια πριν, που πολλές μονάδες επεξεργασίας και φόρτωσης σόγιας τόσο της Cargill όσο και των άλλων τριών κορυφαίων εταιρειών του κλάδου ADM, Bunge, Dreyfus υπολειτουργούσαν στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των περιορισμών που είχαν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της εμπορικής διαμάχης μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνο.

Όλοι ανέμεναν ήδη από πέρυσι μια βελτίωση στις ισορροπίες του παγκόσμιου εμπορίου αγροτικών πρώτων υλών, το οποίο όμως διαστρεβλώθηκε σημαντικά από την απρόσμενη πανδημία. Με τις αγορές να αποκτούν ξανά βηματισμό, τη στιγμή που οι πληθωριστικές τάσεις και το φθηνό χρήμα δίνουν ώθηση στα εμπορεύματα, η Cargill εκτιμά πως με τις επενδύσεις αυτές «γίνεται μια τοποθέτηση ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες της αγοράς αφού η ζήτηση είναι ισχυρή και για ζωοτροφές και για καύσιμο και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές περιβάλλον λειτουργίας» όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γουόρεν Φίδερ, επικεφαλής της εφοδιαστικής αλυσίδας της Cargill στη Βόρεια Αμερική.    

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία