BACK TO
TOP
Διεθνή

Εμπόριο άνευ δασμών με Αυστραλία προωθεί η Βρετανία τονώνοντας τον ανταγωνισμό για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα

Ανήσυχοι οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι για τη συμφωνία εμπορίου άνευ δασμών με την Αυστραλία.

1576472760-boris-scott-edm-960x540

29
0

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει στην Αυστραλία μια εμπορική συμφωνία που θα καταργήσει τους φόρους εισαγωγής για 15 έτη έχει θορυβήσει τους Βρετανούς κτηνοτρόφους. Και ίσως όχι αδίκως. Φοβούνται ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει προηγούμενο και για συμφωνίες με άλλες χώρες που έχουν αναπτυγμένη κτηνοτροφία και είναι μεγάλοι παραγωγοί κρέατος, όπως είναι για παράδειγμα η Αμερική, Βραζιλία και η Νέα Ζηλανδία.  Η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) προειδοποίησε ότι το ελεύθερο εμπόριο θα οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες στο να τα παρατήσουν. 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες, η Αυστραλία εξήγαγε το 2020 στην Αγγλία πρόβειο και αρνίσιο κρέας αξίας 45.7 εκ. λίρες και χοιρινό κρέας αξίας 4.3 εκ.  λίρες.  Ο μεγαλύτερος Αυστραλιανός εξαγωγέας χοιρινού κρέατος,  η εταιρεία The Australian Agricultural Company, δήλωσε ότι σε περίπτωση που η συμφωνία οριστικοποιηθεί, είναι πιθανό οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο να δεκαπλασιαστούν.  

Η επικείμενη αυτή συμφωνία έχει ανησυχήσει και τους Σκωτσέζους. Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών Σκωτίας Ρόμπιν Τράκερ, δήλωσε στους Financial Times ότι επειδή οι Σκωτσέζοι αγρότες έχουν μικρότερες εκτάσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε σχέση με τους Αυστραλούς, για να ανταγωνιστούν τους τελευταίους θα πρέπει να μεγαλώσουν τις καλλιέργειές τους.

Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι στηρίζει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα έπλεξε το εγκώμιό τους στα βρετανικά μέσα. «Πρόκειται για νέες ευκαιρίες όχι για απειλή», σχολίασε ο Τζόνσον προσθέτοντας ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί φανταστική ευκαιρία για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τους κατασκευαστές. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η συμφωνία θα προσθέσει 0.01- 0.02 % στο ΑΕΠ μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Επιπλέον, υποστηρικτές της συμφωνίας θεωρούν ότι ο σκληρός ανταγωνισμός θα πιέσει τους Βρετανούς αγρότες να προσαρμοστούν προκειμένου να επιβιώσουν.

Ο Τζέθρο Έλσντεν που εργάζεται στο συντηρητικό think tank Κέντρο Μελετών Πολιτικής δήλωσε στους FT ότι «δεν πρέπει να εξιδανικεύουμε τη γεωργία. Οι ίδιοι κανόνες εφαρμόζονται σε όλες τους κλάδους… Εάν έχεις υψηλούς δασμούς, προστατεύεις τη γεωργία βραχυπρόθεσμα αλλά την αποδυναμώνεις μακροπρόθεσμα. Οι χαμηλοί δασμοί θα υποχρεώσουν τους αγρότες να καινοτομήσουν και να γίνουν πιο παραγωγικοί». Ο Έλσντεν μάλιστα παρέθεσε ως παράδειγμα επιτυχούς προσαρμογής τους αγρότες που στράφηκαν στην παραγωγή αυγών ελευθέρας βοσκής, της οποίας η ζήτηση ολοένα και αυξάνεται.

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον με τον Βρετανό ομόλογό του, μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των G7.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία