BACK TO
TOP
Διεθνή

Μείωση εισαγωγών βιολογικών στην Ε.Ε., παρά την ανάπτυξη του κλάδου

Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων σημείωσε ανάπτυξη στην Ε.Ε., οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων μειώθηκαν οριακά μεταξύ 2019 και 2020, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

katanalotes-trofima-brukselles

7
0

Η έκθεση αναφέρει ότι το 2020 η Ε.Ε. εισήγαγε 2.79 εκατομμύρια τόνους βιολογικών αγροδιατροφικών προϊόντων, μειώνοντας κατά 1,9% τις εισαγωγές σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά το οποίο οι εισαγωγές έφθασαν τους 2,85 εκατομμύρια τόνους.

 

Προϊόντα όπως είναι τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και οι ελαιούχοι σπόροι, τα σάκχαρα, το γάλα σε σκόνη και το βούτυρο, ο καφές και το κακάο, αντιπροσώπευαν το 48% των εισαγωγών του 2020 σε όγκο και 29% σε αξία. Άλλα πρωτογενή προϊόντα όπως τα προϊόντα κρέατος, φρούτων, λαχανικών, γιαουρτιού και μελιού αποτελούν το 42% των εισαγωγών σε όγκο και το 53% σε αξία.

 

Ο μεγαλύτερος όγκος βιολογικών προϊόντων εισέρχεται ακόμη στην Ε.Ε. μέσω της Ολλανδίας, που έχει το 31% των εισαγωγών. Ακολουθούν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, με εισαγωγές της τάξης του 18%, του 11% και του 10% αντιστοίχως. Οι εισαγωγές βιολογικών στα κράτη μέλη που μπήκαν στην Ε.Ε. μετά το 2004 αυξήθηκαν κατά 5% το 2020, σε σχέση με το 2019 που ήταν 4%.

Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι εισαγωγής βιολογικών προϊόντων στην Ε.Ε. είναι ο Ισημερινός με 12%, η Δομινικανή Δημοκρατία με 9%, η Κίνα με 8% και η Ουκρανία με 8%. Οι δέκα μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής βιολογικών στην Ε.Ε. αντιπροσώπευαν το 64% των βιολογικών εισαγωγών το 2020.

Τα τροπικά φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα μπαχαρικά στην κορυφή της λίστας

Οι δέκα πιο δημοφιλείς κατηγορίες εισαγόμενων προϊόντων αποτελούν το 77% του συνόλου των εισαγόμενων προϊόντων. Η μεγαλύτερη κατηγορία είναι τα τροπικά φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα μπαχαρικά που αποτελούν το 30% του όγκου ή 0,84 εκατομμύρια τόνους. Ακολουθούν τα προϊόντα ελαίου με 8% ή 0,23 εκατομμύρια τόνους, τα ζαχαρότευτλα και το ζαχαροκάλαμο με 7% ή 0,19 εκατομμύρια τόνους και τα λαχανικά με 5% ή 0,15 εκατομμύρια τόνους.

Συγκριτικά με το 2019, παρατηρείται αύξηση στον όγκο των εισαγωγών τροπικών φρούτων, ξηρών καρπών και μπαχαρικών κατά 9%, των λαχανικών κατά 1%, του καφέ, του τσαγιού και του μάτε κατά 5%, του ελαίου σόγιας κατά 5%, των φρούτων (εκτός των τροπικών και των εσπεριδοειδών) κατά 7% και του ρυζιού κατά 33%.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία