BACK TO
TOP
Διεθνή

Υψηλά δεκαετίας έπιασαν οι τιμές των τροφίμων σύμφωνα με τον FAO

Άνοδο στις τιμές τροφίμων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, καταρρίπτοντας ρεκόρ δεκαετίας μετά τις νέες αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών και φυτικών ελαίων.

9e193afb-926f-44a5-ba46-5f93fc2db6db

Γιάννης Ρούπας

27
0

Ο FAO προβλέπει πως η φετινή παραγωγή δημητριακών θα είναι υψηλότερη από ποτέ, με την ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση όμως να την επισκιάζει, την ίδια ώρα που ο δείκτης σχετικής τιμής τροφίμων του Οργανισμού «έπιασε» τους 130 πόντους, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή του από τον Σεπτέμβριο του 2011. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 2,3 βαθμούς σε σχέση με τον Αύγουστο ενώ κοιτώντας κανείς τις σχετικές τιμές τροφίμων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, θα διαπιστώσει μία ετήσια (σταθμισμένη μεταξύ των προϊόντων) αύξηση της τάξης του 32,8% στις εμπορικές τιμές γεωργικών τροφίμων.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά από πέρυσι, κυρίως λόγω προβλημάτων κατά την συγκομιδή γεωργικών προϊόντων και την αυξανόμενη κινεζική ζήτηση.

Ο Δείκτης Σχετικών Τιμών Δημητριακών σημείωσε και αυτός σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο κατά 2% τον Σεπτέμβριο, απόρροια της ανόδου της τιμής του σίτου κατά 4% με τον FAO να αναγνωρίζει πως η μειωμένη εξαγωγική διαθεσιμότητα σίτου παγκοσμίως σε συνδυασμό με την μεγάλη ζήτηση δημιουργούν ένα κλίμα συνεχής ανόδου της τιμής, με τις «επόμενες εβδομάδες να είναι κρίσιμες ώστε να διαμορφωθεί μία σαφή ζήτηση και να έρθει η αγορά σε ισορροπία» όπως υπογράμμισε σε δήλωσή του ο οικονομολόγος του Οργανισμού Αμπντολέζα Αμπάσιαν.

Ο Δείκτης Σχετικών Τιμών Φυτικών Ελαίων ανέβηκε 1,7% τον προηγούμενο μήνα ενώ έχει σημειώσει αύξηση 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τα αίτια της αύξησης εντοπίζονται στο φετινό ράλι τιμών του φοινικέλαιου, για το οποίο η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται λόγω της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου, που έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση για βιοκαύσιμα που έχουν ως κύριο συστατικό το φοινικέλαιο.

Οι Σχετικές Τιμές Ζάχαρης έχουν σημειώσει και κείνες αύξηση (αν και μικρότερη σε σχέση με του υπόλοιπους δείκτες) κατά 0,5% τον περασμένο μήνα και 42,2% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, επικρατεί ανησυχία στην αγορά όσον αφορά την μειωμένη παραγωγή της Βραζιλίας, εξαιτίας απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων ξηρασίας και παγετού, η οποία έχει οδηγήσει και στην αύξηση της διεθνούς τιμής.

Οι Σχετικές Τιμές Κρέατος δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η συρρωρευμένη αύξηση στις τιμές σε σύγκριση με το περασμένο έτος είναι 26,3%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία