BACK TO
TOP
Διεθνή

Καλύπτει τον Μάιο μέρος της αυξημένης ζήτησης σιταριού στην Αφρική η Αργεντινή

Την αυξημένη ζήτηση από χώρες της Υποσαχάριες Αφρικής προτίθεται να καλύψει η Αργεντινή. Όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία του Global Trade Tracker (GTT), αργεντίνικο σιτάρι συνολικής ποσότητας 242.650 τόνων έχει φορτωθεί, αποσταλεί ή αναμένεται να αποστολεί στην Αγκόλα, το Μπουρούντι, το Καμερούν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα, τη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική και την Τανζανία τον Μάιο.

bac6d82af0dd96c8a7755d29db6e9067_L

152
0

Η Αργεντινή πρόκειται να αντικαταστήσει τις περισσότερες από τις χαμένες προμήθειες σίτου της Μαύρης Θάλασσας σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής τον Μάιο. Οι εισαγωγείς στην περιοχή επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις αποστολές από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες μειώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι έξι χώρες για τις οποίες υπάρχουν ιστορικά δεδομένα εμπορίου — Ακτή Ελεφαντοστού, Κένυα, Νιγηρία, Ρουάντα, Σενεγάλη και Νότια Αφρική — πρόκειται να λάβουν 147.200 τόνους σιταριού από την Αργεντινή. Πρόκειται για αύξηση άνω του 333% σε σχέση με τους 34.025 τόνους που εισήγαγαν και οι έξι χώρες από την Αργεντινή τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Trade Tracker (GTT), και πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για τις εισαγωγές Μαΐου των 38.835 τόνων.

Η αύξηση των αποστολών αργεντίνικου σιταριού στην Υποσαχάρια Αφρική συμβαίνει επειδή μεγάλοι εισαγωγείς σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες για να αντικαταστήσουν τις χαμένες αποστολές από την Ουκρανία, οι οποίες έχουν καταρρεύσει μετά τον ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της χώρας του Αζόφ και της Μαύρης Θάλασσας. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, το 90% των οποίων διακινούνταν παραδοσιακά από πλοία που έφευγαν από τα λιμάνια της χώρας, μειώθηκαν κατά περισσότερο από 70% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Έχουν γίνει προσπάθειες μεταφοράς γεωργικών προϊόντων πέρα ​​από τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας με φορτηγά και σιδηροδρομικά, ωστόσο τα υλικοτεχνικά ζητήματα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις και έτσι ο ρυθμός των εξαγωγών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι έξι υποσαχάριες χώρες για τις οποίες υπάρχουν ιστορικά εμπορικά στοιχεία έχουν εισαγάγει κατά μέσο όρο 12.850 τόνους σίτου από την Ουκρανία τον Μάιο τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της GTT. Όμως, καθώς η Ουκρανία δεν μπορεί να μεταφέρει το προϊόν από τη χώρα μέσω των θαλάσσιων λιμανιών της, οι χώρες πρέπει να αντικαταστήσουν αυτούς τους όγκους με σιτάρι εναλλακτικής προέλευσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία