BACK TO
TOP
Διεθνή

«Εθελοντική» μείωση κατά 7,5 δις των κονδυλίων νέας ΚΑΠ για την χρηματοδότηση του REPowerEU

Μείωση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ προβλέπει το σχέδιο απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα RePowerEU που κατέθεσε προς συζήτηση η Κομισιόν προς στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ των πρόσθετων επενδύσεων, το REPowerEU περιλαμβάνει τη δυνατότητα των κρατών μελών να μεταφέρουν «οικειοθελώς» ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από ορισμένα ταμεία της ΕΕ, όπως η Πολιτική Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική , στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

ezgif-3-7ff08499a3__1_

230
0

Ωστόσο, αυτή η διάθεση χρήσης των κεφαλαίων της ΚΑΠ δεν έγινε δεκτή με καλό μάτι από τους αγρότες και ορισμένους ευρωβουλευτές. «Η χρήση κεφαλαίων από τα εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο εάν οι επενδύσεις REPowerEU ξεκινήσουν από την αγροτική κοινότητα», ανέφερε μια επιστολή της COPA-COGECA που εστάλη στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen στις 12 του μήνα.

Η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν για το θέμα αναφέρει ότι «η παροχή μέρους της χρηματοδότησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επιταχύνει την υλοποίηση των σχετικών έργων, επιτρέποντας στους αγρότες να λάβουν την απαραίτητη οικονομική στήριξη για τη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων και την αύξηση της παραγωγής αειφόρου βιομεθανίου ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Συγκεκριμένα, έως και 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να ανακατανεμηθούν από τον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης, στο RFF, το βασικό χρηματοδοτικό μέσο της NextGenerationEU, το οποίο είναι το προσωρινό μέσο που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανάκαμψη της ΕΕ από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η COPA-COGECA επέμεινε ότι η ανακατεύθυνση των χρημάτων για την αγροτική ανάπτυξη σε διαφορετικό πεδίο θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο εάν η αγροτική κοινότητα ξεκινήσει τις επενδύσεις REPowerEU.

Διχαστικό το νέο σχέδιο δράσης για το βιομεθάνιο

Το σχετικό σχέδιο αναφέρει επίσης το σχέδιο δράσης για το βιομεθάνιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα, το οποίο περιλαμβάνει διπλασιασμό του στόχο της ΕΕ για εγχώρια παραγωγή βιομεθανίου στα 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2030.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης Biomethane, τα εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ των κρατών μελών θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη «διοχέτευση χρηματοδότησης στο βιομεθάνιο που παράγεται από βιώσιμες πηγές βιομάζας».

Αυτό περιλαμβάνει ιδίως γεωργικά απόβλητα και υπολείμματα, διευκρινίζει η ανακοίνωση.

«Την ίδια ώρα που οι ηγέτες όλου του κόσμου θέτουν ως νούμερο ένα προτεραιότητα την επίτευξη πλήρους επισιτιστικής ασφάλειας, περίπου 7,5 δις κοινοτικής χρηματοδότησης στον αγροτικό τομέα μεταπηδά στο σχέδιο REPowerEU με κύριο σκοπό την παραγωγή περισσότερου βιομεθανίου» καταγγέλλει επίσης μέσω ανάρτησης ο Ιταλός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Χέρμπερτ Ντόρφμαν.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία