BACK TO
TOP
Διεθνή

Υπό εξέταση η αύξηση προϋπολογισμού της ΚΑΠ στο τρέχον Πολυετές

Με τον αυξανόµενο πληθωρισµό να αφήνει έντονο το στίγµα του στον αγροδιατροφικό τοµέα της ΕΕ, ο αρµόδιος για θέµατα γεωργίας κοινοτικός Επίτροπος Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι προτείνει να αυξηθεί ο προϋπολογισµός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στο επόµενο Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο που ξεκινά το 2028.

47_37

267
0

Βέβαια, ο ίδιος, αν και γνωρίζει ότι είναι δύσκολο, εισάγει την ιδέα ενίσχυσης του µπάτζετ της ΚΑΠ στην συζήτηση που ξεκινά για την αναθεώρηση του τρέχοντος Πολυετούς το δεύτερο τρίµηνο του 2023, και το οποίο πιθανότατα θα ασχολείται µε τις αγροτικές δαπάνες, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα σταθερό µέρος του προϋπολογισµού της ΕΕ.

«Θα προσπαθήσω να βεβαιωθώ ότι, πριν από το τέλος της θητείας µας, θα γίνουν κάποιες φιλόδοξες προτάσεις σχετικά µε το µέλλον της ΚΑΠ, συµπεριλαµβανοµένου του προϋπολογισµού. Είναι απαραίτητο να σκεφτούµε αλλαγές που θα µπορούσαν να εισαχθούν στο Π∆Π αυτή τη στιγµή», είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης (9 ∆εκεµβρίου) της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI) υποστηρίζοντας την ανάγκη για ισχυρότερο προϋπολογισµό της ΚΑΠ τα επόµενα χρόνια, υποσχόµενος να επηρεάσει τον επόµενο γύρο διαπραγµατεύσεων. «Η εύρεση µιας ισχυρής και κοινής απάντησης σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον απαιτεί έναν βαθύ προβληµατισµό σχετικά µε το µέλλον του προϋπολογισµού της ΕΕ και τις κοινές µας προσπάθειες ως Ευρωπαίοι», σηµείωσε. «Αν θέλουµε να έχουµε γεωργία φιλική προς το κλίµα και το περιβάλλον, αν θέλουµε να δούµε βιώσιµη ανάπτυξη της γεωργίας µας στην Ευρώπη, αντί για εντατική βιοµηχανική γεωργία, τότε πρέπει να δούµε ξανά τον προϋπολογισµό και χρειαζόµαστε πολιτική συµφωνία για το µέγεθος του προϋπολογισµού», τόνισε.

Επι του παρόντος η ΕΕ διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά προγράµµατα επιδότησης της γεωργίας στον κόσµο, αξίας 270 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισµού της. Ωστόσο, αυτός ο προϋπολογισµός έχει περιοριστεί τους τελευταίους µήνες, εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισµού, ο οποίος έχει αυξηθεί σε πάνω από 10% σε ορισµένες χώρες της ΕΕ, σε συνδυασµό µε την εκτίναξη των τιµών των βασικών δαπανών εισροών, όπως τα λιπάσµατα και οι ζωοτροφές, απόρροια της εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά την διάρκεια της οµιλίας του στην συνεδρίαση της AGRI, ο Επίτροπος γεωργίας τόνισε ότι «είναι ζωτικής σηµασίας η στήριξη της ΚΑΠ να παρέχει επαρκή κίνητρα στους παραγωγούς να παραµείνουν συµµορφωµένοι µε τις αυξανόµενες και δαπανηρές υποχρεώσεις», υπογραµµίζοντας ότι απαιτείται ισχυρότερος προϋπολογισµός για τη διασφάλιση της «επισιτιστικής ασφάλειας, της γεωργίας και των αγροτικών κοινοτήτων και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Η µόνη επιλογή είναι να επανεξεταστεί το µερίδιο της ΚΑΠ στον προϋπολογισµό της ΕΕ στο Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο, πρότεινε ο Επίτροπος, επισηµαίνοντας ότι όλες οι υπάρχουσες ευελιξίες στο τρέχον πλαίσιο που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισµού έχουν ήδη χρησιµοποιηθεί.

Θετικοί οι Ευρωβουλευτές

Η ιδέα κέρδισε ευρεία υποστήριξη από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι σηµείωσαν την πίεση που δέχτηκε ο τοµέας τον περασµένο χρόνο. Τονίζοντας τον αντίκτυπο του πληθωρισµού στον κλάδο, ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Daniel Buda είπε ότι µια δηµοσιονοµική αύξηση θα ήταν λογική. «∆εν αντιλαµβάνοµαι τη λογική όπου η Επιτροπή βρίσκει κάθε λογής χρήµατα για κάθε είδους άξονες, αλλά δεν µπορεί να βρει αρκετά χρήµατα για τη γεωργία», είπε.

Εν τω µεταξύ, η Έλσι Κατάινεν του Renew τόνισε ότι απαιτείται «εισόδηµα πραγµατικής αξίας» για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Clara Aguilera είπε ότι βλέπει το Π∆Π ως «µόνο τρόπο να έχει αντίκτυπο» για την αντιµετώπιση του ζητήµατος του πληθωρισµού.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισµός, επιµένει η ακρίβεια σε βασικά είδη τροφίµων

Στο 7,2% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισµός στην Ελλάδα τον ∆εκέµβριο 2022, από 8,5% τον Νοέµβριο εξαιτίας της αποκλιµάκωσης των τιµών ενέργειας, εντούτοις επιµένει η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής. Στους περισσότερους κλάδους και ειδικά στα τρόφιµα καταγράφονται µεγάλες ανατιµήσεις µε τον ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή να «τρέχει» µε άνοδο 15,5%, µε αποτέλεσµα να µειώνεται και η αγοραστική δύναµη των νοικοκυριών.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ακρίβεια στα τρόφιµα επιµένει µε τα γαλακτοκοµικά να ενισχύονται 25,6%, το ψωµί και τα δηµητριακά 18,1%, τα λαχανικά 13% και τα κρέατα 17,8%. Στα είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού οι αυξήσεις είναι 18,1% καταγράφονται στα είδη άµεσης ενώ πολύ µεγάλες είναι οι ανατιµήσεις και στις µεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7 στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία