BACK TO
TOP
Διεθνή

Aπογοητευμένη η αγροτική κοινότητα της Ε.Ε για την συμφωνία στον τρίλογο για αποκατάσταση της φύσης

Η ευρωπαϊκή αγροτική κοινότητα είναι απογοητευμένη και πολύ ανήσυχη από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές στον τριμερή διάλογο για την Αποκατάσταση της Φύσης το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου.

AIZLDK5DWVIVBDCI7CJ2NJD2FA_2

54
0

Παρά ορισμένους μετριασμούς, ο συνολικός τελικός συμβιβασμός επανέρχεται σε μια εντελώς μη ρεαλιστική πρόταση για τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες δασών, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις COPA-COGECA. Ακόμη χειρότερα, με την επανεισαγωγή γεωργικών οικοσυστημάτων στην πρόταση, απουσία από τη διαπραγματευτική του εντολή, ο επικεφαλής διαπραγματευτής César Luena (S&D, ES) δοκίμασε τις δυνάμεις του στο πόκερ, αναγκάζοντας το Κοινοβούλιο να επανατοποθετηθεί στην όλη πρόταση.

Ένα είναι σίγουρο: η συμφωνία που επετεύχθη από τους θεσμικούς διαπραγματευτές για την αποκατάσταση της φύσης θα αναζωπυρώσει την έντονη συζήτηση στις Βρυξέλλες. Με την επανεισαγωγή του άρθρου 9 για τα γεωργικά οικοσυστήματα, οι διαπραγματευτές αποφάσισαν να επιστρέψουν πολλές μη ρεαλιστικές και χωρίς προϋπολογισμό διατάξεις στο επίκεντρο του κανονισμού που θα επηρεάσουν τους αγρότες και τους δασοκόμους της Ευρώπης. Έχοντας επίγνωση του χάσματος μεταξύ των φιλοδοξιών του κειμένου και των απουσιών αντισταθμιστικών μέτρων, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν στο «διάλειμμα έκτακτης ανάγκης» για το 2033 στη γεωργία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους κλάδους παραγωγής τροφίμων.

Με πύρρειο νίκη για τους υπερασπιστές της Πράσινης Συμφωνίας λήγουν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις της ΕΕ για τους νέους κανόνες αποκατάστασης της φύσης, με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να κερδίζει σημαντικές παραχωρήσεις.

Μετά από μήνες εκστρατείας και ώρες διαπραγματεύσεων οι πράσινοι πολιτικοί αφήνουν έναν αναστεναγμό ανακούφισης με την τελική συμφωνία για την ενίσχυση της αποκατάστασης των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων να καταλήγει υπέρ τους επιφέροντας γλυκόπικρο και με υψηλό τίμημα αποτέλεσμα για τους συντηρητικούς.

Η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο πιο ένθερμος επικριτής του νομοσχεδίου που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της ΕΕ, το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), οδήγησε τον περασμένο χρόνο σε μια σκληρή εκστρατεία κατά της νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι θα έβλαπτε τους αγρότες της Ευρώπης και θα έθετε την επισιτιστική ασφάλεια του μπλοκ σε κίνδυνο. Μετά τις συνομιλίες αποδυνάμωσε επιτυχώς τη θέση του Κοινοβουλίου, με απότοκο να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο βασικές πτυχές.

«Ήθελα περισσότερα, φυσικά, αλλά αυτή είναι μια συμφωνία», δήλωσε στο POLITICO ο επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου César Luena, μέλος των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μετά τις εννιάωρες συνομιλίες της Πέμπτης. «Αυτό είναι το πρώτο τούβλο» για την οικοδόμηση μιας ισχυρής πολιτικής αποκατάστασης της βιοποικιλότητας στην ΕΕ, πρόσθεσε.

Η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Ισπανίας Τερέζα Ριμπέρα, η οποία ηγήθηκε των συνομιλιών εκ μέρους της ΕΕ των 27, είπε επίσης στο POLITICO ότι ήταν ευχαριστημένη με τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η αποδυναμωμένη νομοθεσία εξακολουθεί να αποτελεί «ορόσημο» για την ΕΕ.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Jutta Paulus, παραδέχτηκε ότι ήταν «πολύ οδυνηρό» να βλέπουμε πολλούς βασικούς στόχους να αποδυναμώνονται περαιτέρω, αλλά τόνισε τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας. «Κοιτάζοντας από πού ερχόμαστε με μια πολύ αδύναμη εντολή του Κοινοβουλίου, με πολλές εξαιρέσεις, παρεκκλίσεις, διακοπές έκτακτης ανάγκης… νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που πήραμε», είπε στο POLITICO έξω από την αίθουσα διαπραγματεύσεων την Πέμπτη το βράδυ.

Επώδυνοι συμβιβασμοί

Προκειμένου να εξασφαλίσουν μια συμφωνία, οι διαπραγματευτές αναγκάστηκαν να εισαγάγουν μια σειρά από ευελιξίες για να κατευνάσουν τους σκεπτικιστές από τα συντηρητικά και φιλελεύθερα στρατόπεδα, καθώς και από ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Μετά από ισχυρή ώθηση του ΕΛΚ, η τελική συμφωνία καλεί τις χώρες της ΕΕ να δώσουν προτεραιότητα στις προσπάθειες αποκατάστασης σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα έχουν νομική υποχρέωση να εφαρμόσουν τα μέτρα σε άλλες φυσικές περιοχές έως το 2030.

Το κείμενο ορίζει επίσης ότι η υποχρέωση αποκατάστασης τουλάχιστον του 30 τοις εκατό της στραγγιζόμενης τύρφης μέχρι το 2030 «παραμένει εθελοντική» για τους αγρότες και τους ιδιώτες γαιοκτήμονες.

Αυτές οι προσαρμογές εισήχθησαν για να αντιμετωπίσουν «περιστάσεις όπου οι στόχοι αποκατάστασης μπορεί να είναι δύσκολο» να επιτευχθούν από τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τη Ριμπέρα, η οποία πρόσθεσε ότι είναι «πεπεισμένη» ότι «τόσο το Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιο μπορούν να υποστηρίξουν αυτό που έχουμε συμφωνήσει».

Σε μια άλλη παραχώρηση προς το ΕΛΚ, η πολιτική συμφωνία εισάγει επίσης μια ρήτρα «φρένου έκτακτης ανάγκης» που μπορεί να ενεργοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτρέποντας στις χώρες της ΕΕ να παύσουν την εφαρμογή των μέτρων αποκατάστασης στη γεωργική γη για ένα χρόνο, εάν υπάρξει επισιτιστική κρίση.

Το ΕΛΚ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως νίκη, τονίζοντας σε δελτίο τύπου ότι οι κανόνες έχουν «αναθεωρηθεί έντονα» και περιλαμβάνουν «αξιοσημείωτες βελτιώσεις».

Όμως έξω από την αίθουσα διαπραγματεύσεων την Πέμπτη, η επικεφαλής διαπραγματευτής για το ΕΛΚ Κριστίν Σνάιντερ είπε ότι η ομάδα πρέπει ακόμη να «συζητήσει το αποτέλεσμα», υποδηλώνοντας ότι η υποστήριξη για τη συμφωνία σε μια τελική ψηφοφορία στην επιτροπή περιβάλλοντος του κοινοβουλίου αργότερα αυτόν τον μήνα είναι ακόμα αβέβαιη.

Τον Ιούλιο, το ΕΛΚ — μαζί με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, την ακροδεξιά ομάδα <<Ταυτότητα και Δημοκρατία>> και μέρος των φιλελεύθερων ομάδων Renew Europe — εμπόδισε το Κοινοβούλιο να βρει πλειοψηφία υπέρ του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Luena είναι αισιόδοξη που δεν θα συμβεί ξανά αυτή τη φορά. «Θα έχουμε σαφή πλειοψηφία στην επιτροπή ENVI», προέβλεψε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ENVI, Pascal Canfin, δήλωσε επίσης ότι είναι βέβαιος ότι η συμφωνία θα περάσει. «Έχουμε αρκετά θετικά μηνύματα από τις διαπραγματευτικές ομάδες του ΕΛΚ για να πιστέψουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στις 29 Νοεμβρίου».

Πηγή: politico.eu

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία