BACK TO
TOP
Διεθνή

Τα τρακτέρ στους δρόμους, αυξάνουν τους φόβους των εθνικών κυβερνήσεων

Από τη Γαλλία έως την Πολωνία και τη Γερμανία, τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους, αυξάνοντας τους φόβους των εθνικών κυβερνήσεων ότι οι αγρότες, που συνήθως θεωρούνται ως ένα πιο συντηρητικό τμήμα του εκλογικού σώματος, μπορεί να αποτελέσουν μια πιθανή δεξαμενή ψήφων για την ακροδεξιά.

GettyImages-1856659524

41
0

«Οι λαϊκιστές δεν έχουν καλύτερες απαντήσεις, αλλά θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση στις ευρωεκλογές», προειδοποίησε ο Fabian Zuleeg, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης European Policy Centre, αναφερόμενος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Ιουνίου.

Τον Νοέμβριο, Γάλλοι αγρότες απέκλεισαν δρόμους και άρχισαν να αναποδογυρίζουν δημοτικές πινακίδες στην άκρη του δρόμου με το σύνθημα «on marche sur la tête», για να συμβολίσουν ότι οι εθνικές και ευρωπαϊκές αγροτικές πολιτικές «περπατούν στο κεφάλι τους», δηλαδή τους βαραίνουν.

Για τους αγρότες, αυτό ενσαρκώνεται στην τιμωρία των παραγωγών τροφίμων με την αύξηση των τελών για τα φυτοϋγειονομικά προϊόντα και την άρδευση, το τέλος της φορολογικής απαλλαγής για το πετρέλαιο των τρακτέρ και τις πιθανές επιπτώσεις των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ.

Ήταν μόνο η αρχή ενός κύματος κινητοποιήσεων που αφορούσε πολλές χώρες της ΕΕ, με τους λόγους να διαφέρουν από τη μία στην άλλη  χώρα ανάλογα με τις συνθήκες και το πλαίσιο.

Στην Πολωνία, οι αγρότες επανέλαβαν τον αποκλεισμό του συνοριακού περάσματος με την Ουκρανία, διαμαρτυρόμενοι για την, όπως λένε, πλημμύρα φθηνότερων ουκρανικών προϊόντων, ασκώντας πίεση στη νέα κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τουσκ, η οποία στηρίζεται στην υποστήριξη του αγροτικού Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος (PSL).

Η διαμαρτυρία έχει πλέον ανασταλεί «επειδή ο υπουργός γεωργίας αποδέχθηκε τα αιτήματα», δήλωσε ο Jacek Zarzeski της Ομοσπονδίας της Ένωσης Αγροτικών Παραγωγών στο Euractiv.

Όμως, η δυσαρέσκεια εξακολουθεί να υπάρχει, κυρίως λόγω του ανοίγματος της αγοράς στα ουκρανικά προϊόντα. «Οι αγρότες αντιδρούν σε αυτό και περιμένουν προστατευτικά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τους προστατεύσει από την απεριόριστη εισροή ουκρανικών προϊόντων», πρόσθεσε ο Zarzeski.

Η τελευταία εστία διαμαρτυριών των αγροτών είναι η Γερμανία, όπου η κυβέρνηση πρότεινε να κοπούν οι φοροαπαλλαγές για τα καύσιμα και τα οχήματα του κλάδου.

«Στις 18 Δεκεμβρίου είχαμε την πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία στο Βερολίνο, ακολούθησε άλλη μία στις 8 Ιανουαρίου και μια τρίτη μεγάλη συγκέντρωση θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Stefan Meitinger από τη γερμανική ένωση αγροτών DBV.

Το Βερολίνο πρότεινε να επιβραδυνθεί η σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τον τομέα, οι οποίες αποτελούν τρέχουσα πρακτική σε πολλές χώρες της ΕΕ. Όμως οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.

«Δεν υπάρχει χώρος για βία»

«Το αίτημά μας είναι σαφές, θέλουμε την υφιστάμενη κατάσταση, κυρίως επειδή οι υψηλότεροι φόροι στο ντίζελ» σημαίνουν ότι οι «ανταγωνιστές» στην Ευρώπη «μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με σημαντικά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές», πρόσθεσε ο Meitinger.

Από την άλλη, τα ακροδεξιά κόμματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο τις τρέχουσες διαμαρτυρίες, όμως οι αγρότες δεν δείχνουν ευχαριστημένοι με αυτό.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, πρόκειται για μια δημοκρατική διαμαρτυρία των αγροτών, δεν θέλουμε να καπηλευτεί από ακροδεξιές ομάδες και τη βία», τόνισε ο Meitinger.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της COPA, Christiane Lambert, «στη Γερμανία, οι φόροι στα καύσιμα είναι απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

«Για χρόνια, οι Ευρωπαίοι αγρότες αισθάνονταν ότι δεν τους έπαιρνε κανείς στα σοβαρά και τώρα δέχονται πιέσεις λόγω της μετάβασης με πιο γρήγορο ρυθμό», εξήγησε η Lambert, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη «μέθοδο Timmermans» με «ανέφικτους στόχους, σε ένα δύσκολο οικονομικό πλαίσιο λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των εισαγωγών».

«Είναι μάλλον περίεργο το γεγονός ότι δεν υπήρχε επίγνωση ότι έχουμε επαναφέρει τους αγρότες στην ατζέντα, διότι υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στη γεωργία και ο τομέας εξακολουθεί να διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην πολιτική πολλών κρατών μελών», σχολίασε ο Zuleeg.

«Οι λαϊκιστές δεν έχουν καλύτερες απαντήσεις στα προβλήματα των αγροτών, αλλά είναι σαφές ότι θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση στις ευρωεκλογές», κατέληξε ο ίδιος.

πηγή: euractiv.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία