BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε κλοιό αγροτικών κινητοποιήσεων η Ευρώπη, ανησυχία στις Βρυξέλλες

Από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία ως τη Γερμανία και τη Ρουμανία και από την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και στην Ελλάδα συνεχίζονται αμείωτες σε όλη την Ευρώπη οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις διαμαρτύρονται κατά κύριο λόγο για φορολογικές επιβαρύνσεις, περικοπές στα επιδόματα και για μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που θεωρούν ότι πλήττουν δυσανάλογα σκληρά τον κλάδο τους.

000_34F47PY

36
0

Οι αγρότες λένε ότι οι πράσινες πολιτικές και οι φόροι τρώνε τα κέρδη τους και απαιτούν περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν την Τρίτη 23 Ιανουαρίου πώς να επιλύσουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων αγροτών καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα ενόψει των εκλογών του τρέχοντος έτους.

Από το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων μέχρι την οργή για τους πράσινους κανονισμούς μέχρι αυτό που λένε οι αγρότες ως αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ουκρανικές εισαγωγές, ο κατάλογος των παραπόνων είναι μακρύς.

Στη Γαλλία, τα αγροτικά συνδικάτα συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Γκάμπριελ Ατάλ, αφού απείλησαν την κυβέρνηση με δράση διαμαρτυρίας μίας εβδομάδας ή περισσότερο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Το ζήτημα της γεωργίας έχει μεγάλη σημασία σε όλη την Ευρώπη, με έρευνες που δείχνουν μια έκρηξη της ακροδεξιάς και των εθνικιστών –που ασχολούνται με το θέμα ένθερμα– στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

 Στη Γερμανία, από τον περασμένο μήνα οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους αποκλείοντας δρόμους και αναστατώνοντας το κέντρο διαφόρων πόλεων με διαμαρτυρίες και πορείες αγροτικών μηχανημάτων, με αποκορύφωμα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δεκάδες χιλιάδες αγρότες έφτασαν την περασμένη Δευτέρα στην Πύλη του Βρανδεβούργου στο Βερολίνο με τα τρακτέρ τους, ενώ παράλληλα έκλεισαν αυτοκινητόδρομους και εθνικές οδούς σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών Γιοακίμ Ρούκβιντ σε δηλώσεις του στον τύπο για τις κινητοποιήσεις επαναλαμβάνει ότι οι αγρότες ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να πληροφορήσουν την κοινωνία και τους πολιτικούς για το ότι η Γερμανία χρειάζεται έναν ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα.

Με συνθήματα ότι «οι κυβερνητικές πολιτικές είναι κήρυξη πολέμου», οι αγρότες διαμαρτύρονται μαζικά για την κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και την περικοπή επιδοτήσεων στο πετρέλαιο κίνησης, σε συνδυασμό με τα συνεχώς αυξανόμενα κόστη παραγωγής.

Η γερμανική κυβέρνηση τελικά ανακάλεσε εν μέρει τα σχέδια της, ανακοινώνοντας τη διατήρηση προσωρινά των φοροαπαλλαγών, αλλά και των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο, οι οποίες θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το 2026. Οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τους αγρότες. Ακόμη και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, χιλιάδες οχήματα έφτασαν στο Βερολίνο από διαφορετικές κατευθύνσεις, παραλύοντας το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Στις κινητοποιήσεις των αγροτών προστέθηκαν και επαγγελματίες από άλλους κλάδους, όπως οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι με τη σειρά τους διαμαρτύρονται και αυτοί για τις αυξήσεις των διοδίων στα βαρέα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Οι αγροτικές διαμαρτυρίες στη Γερμανία αποτελούν απλά τη συνέχεια πολλών κινητοποιήσεων του πρωτογενούς τομέα που έχουν συνταράξει τη Γηραιά Ήπειρο το τελευταίο διάστημα. Το περασμένο καλοκαίρι, οι Ολλανδοί κτηνοτρόφοι με τις αντιδράσεις τους ανάγκασαν την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση στην πολιτική περιορισμού των εκπομπών αζώτου και στο θέμα της επιβολής μειώσεων έως 30% στον αριθμό των ζώων εκτροφής μέχρι το 2030.

Στο Βέλγιο, οι αγρότες σε κινητοποιήσεις με τα μηχανήματά τους απέκλεισαν τον περασμένο Μάρτιο την «ευρωπαϊκή συνοικία» στις Βρυξέλλες, με παρόμοια αιτήματα ενάντια στον περιορισμό των εκπομπών αζώτου, ενώ λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2023, οι Ισπανοί αγρότες κατέκλυσαν τη Μαδρίτη ενάντια στα περιβαλλοντικά σχέδια της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ να περιορίσει τις αρδεύσεις από τον ποταμό Τάγο της Κεντρικής Ισπανίας, ο οποίος πλήττεται από ξηρασία. Και η Ρουμανία βρίσκεται στη δίνη των κινητοποιήσεων, αφού οι αγρότες για αρκετές ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα απέκλεισαν δρόμους πόλεων και εθνικές οδούς διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική επιδοτήσεων  και ζητώντας φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στη νότια Γαλλία, χιλιάδες παραγωγοί βγήκαν στο δρόμο επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, δημιουργώντας σοβαρές εντάσεις με τα σώματα ασφαλείας όταν στην Τουλούζη έριξαν μεγάλες ποσότητες κοπριάς και σανού μπροστά από κυβερνητικά κτίρια απορρίπτοντας τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των ζωοτροφών. Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τις «πράσινες» πολιτικές που ακολουθεί όχι μόνο βγάζει τα γαλλικά προϊόντα εκτός του διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά η Γαλλία εξαναγκάζεται να αγοράζει διατροφικά προϊόντα από χώρες όπου τα περιβαλλοντικά κριτήρια είναι πολύ πιο αδύναμα.  Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των διαδηλωτών, ενώ την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Γεωργικών Επιχειρήσεων.

Πηγές: AFP, The Guardian, DW, Euronews

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία