BACK TO
TOP
Διεθνή

Στις πλατείες Schuman και Luxembourg χτυπά η καρδιά αγροτικών κινητοποιήσεων

Στην πλατεία Schuman, εκεί που βρίσκεται το κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στην πλατεία Λουξεμβούργου χιλιάδες ευρωπαίοι αγρότες υπό την συνοδεία τρακτέρ συγκεντρώθηκαν από το πρωί της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου για να διαμαρτυρηθούν για τις αντιαγροτικές πολιτικές και τα αυξημένα κόστη που αντιμετωπίζουν.

a334b7ba-belgaimage-84822546-1024x576

40
0

Στην πανευρωπαϊκής κλίμακας αγροτική διαδήλωση που παραλύει τις Βρυξέλλες και τα περίχωρα της οι Βέλγοι αγρότες, με πρωτοβουλία της αγροτικής οργάνωσης της Βαλλονίας (γαλλόφωνες περιοχές), Fédération Wallonne de l'Agriculture - FWA, καθώς και οι Γάλλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί ομόλογοί τους, έχουν εμποδίσει την πρόσβαση στη βελγική πρωτεύουσα προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Η κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα οργανώθηκε προκειμένου να συμπέσει με την Σύνοδο Κορυφής, με πρωτοβουλία της αγροτικής οργάνωσης της Βαλλονίας (γαλλόφωνες περιοχές), Fédération Wallonne de l'Agriculture - FWA, και τη συμμετοχή Γάλλων, Γερμανών, Ολλανδών, Ελλήνων και άλλων ευρωπαίων ομολόγων τους. Η πλειοψηφία των τρακτέρ εγκαταστάθηκε στον κυκλικό κόμβο Schumann και στην Place du Luxembourg, προκειμένου να πραγματοποιηθούν ομιλίες και συμβολικές δράσεις, ενώ όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν αποκλειστεί από τις πρωϊνές ώρες. Ο «γενικός αποκλεισμός» των Βρυξελλών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της FJA, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα. Εάν οι αγρότες δεν ικανοποιηθούν από την στάση των ηγετών κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, οι ενέργειες θα συνεχιστούν, προειδοποίησαν οι πρόεδροι της FJA και της Fugea.

Ο ισπανικός Αγροτικός Σύνδεσμος-Νέων Αγροτών (ASAJA) ενώνει τη φωνή του με τους άλλους Ευρωπαίους αγρότες που θα διαδηλώσουν σήμερα στο κέντρο των Βρυξελλών. Στη διαμαρτυρία, που συγκλήθηκε μεταξύ άλλων από την Ομοσπονδία Γεωργίας της Βαλλονίας (FWA), μέλος της COPA-COGECA, και την Ομοσπονδία Νέων Αγροτών του Βελγίου (FJA), μέλος της CEJA, θα συμμετέχει επίσης η Confederação dos Agricultores de Portugal.

Όλες οι οργανώσεις συγκεντρώνονται σε ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, που επιδεινώνονται από την κλιματική και τις γεωπολιτικές κρίσεις, καθώς και από το βάρος της γραφειοκρατίας και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Οι βασικές ανησυχίες των αγροτών ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, από τις γερμανικές διαμαρτυρίες κατά των κυβερνητικών περικοπών στις επιδοτήσεις ντίζελ έως τις γαλλικές διαμαρτυρίες κατά των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και των περιβαλλοντικών κανόνων που, όπως λένε, φθάνουν στο τέλος τους.

Υπάρχουν, όμως, κοινά παράπονα ανάμεσα τους και οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των εισροών, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των πραγματικών τιμών που λαμβάνουν οι αγρότες για πολλά από τα προϊόντα τους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία