BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε ρεκόρ 19 ετών φτάνουν τα γαλλικά αποθέματα σίτου, η Ουκρανία κερδίζει τη ζήτηση της ΕΕ

Το γαλλικό αγροτικό γραφείο FranceAgriMer αύξησε τις προβλέψεις του για τα γαλλικά αποθέματα μαλακού σίτου στο τέλος αυτής της σεζόν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών, καθώς ο ανταγωνισμός από την Ουκρανία περιορίζει τις γαλλικές εξαγωγές σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Harvesting_sof_wheat

30
0

Τα γαλλικά αποθέματα μαλακού σιταριού στις 30 Ιουνίου 2024 υπολογίζεται πως θα ανέρχονται σε 3,50 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, από 3,44 εκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί τον περασμένο μήνα, ανέφερε η FranceAgriMer.

Αυτό θα ήταν μια αύξηση κατά 37% σε σχέση με τα αποθέματα της περασμένης σεζόν και είναι υψηλότερη από την πρόβλεψη της FranceAgriMer για 3,44 εκατομμύρια τόνους τον περασμένο μήνα.

Οι εισαγωγές οικονομικότερων ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ, αποτελεί ένα θέμα που συμβάλλει στις διαμαρτυρίες των αγροτών και περιορίζει τη ζήτηση για γαλλικό σιτάρι εντός της Ένωσης, ειδικότερα στην Ισπανία και την Ιταλία, δήλωσε η αναλύτρια της FranceAgriMer, Adele Dridi, σε δημοσιογράφους.

Το γραφείο FranceAgriMer μείωσε την εκτίμησή του για τις γαλλικές εξαγωγές μαλακού σιταριού εντός της ΕΕ αυτή τη σεζόν σε 6,32 εκατομμύρια τόνους από 6,55 εκατομμύρια που προβλεπόταν τον Ιανουάριο. Η νέα πρόβλεψη είναι μειωμένη κατά 1% από πέρυσι.  

Μαζί με μια ελαφρά μείωση της αναμενόμενης εγχώριας ζήτησης, η χαμηλότερη πρόβλεψη για τις εξαγωγές εντός της ΕΕ αντιστάθμισε την ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης του FranceAgriMer για τις εξαγωγές γαλλικού μαλακού σίτου εκτός ΕΕ το 2023/24, που είναι πλέον συνδεδεμένες σε 10,25 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έναντι 10,1 εκατομμυρίων τόνων τον προηγούμενο μήνα.

Οι εξαγωγές γαλλικού σιταριού εκτός της ΕΕ έχουν ενισχυθεί λόγω ενός πυκνού χειμερινού προγράμματος φόρτωσης για το Μαρόκο και την Κίνα.

Εξαγωγική ζήτηση

Οι συμμετέχοντες στο εμπόριο σιτηρών δεν φάνηκαν να ανησυχούν για τα μεγάλα προβλεπόμενα αποθέματα, βλέποντας περιθώρια για νέα ζήτηση εξαγωγών στο τέλος της σεζόν και με τη μειωμένη σπορά να αυξάνει την προοπτική μικρότερης σοδειάς φέτος, είπε ο Dridi.

Το Υπουργείο Γεωργίας μείωσε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου την εκτίμησή του για τη σπορά χειμερινού μαλακού σιταριού στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

«Συνέχισε να βρέχει, επομένως η κατάσταση παραμένει δύσκολη», δήλωσε ο Benoit Pietrement, αγρότης και επικεφαλής της επιτροπής σιτηρών της FranceAgriMer.

Αναμένεται σημαντική στροφή σε ανοιξιάτικες καλλιέργειες όπως ο αραβόσιτος, παρά τις μη ελκυστικές τιμές, καθώς οι αγρότες έχουν περιορισμένες επιλογές, πρόσθεσε.

 Τα προβλεπόμενα αποθέματα αραβοσίτου (καλαμποκιού) στα τέλη του 2023/24 αυξήθηκαν από τη FranceAgriMer σε 2,37 εκατομμύρια τόνους από 2,18 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, καθώς η εκτιμώμενη προσφορά συγκομιδής αναθεωρήθηκε προς τα πάνω ενώ η εγχώρια ζήτηση περιορίστηκε.

Οι προβλέψεις για τα νέα αποθέματα καλαμποκιού είναι αυξημένα κατά 43%, πάνω από το επίπεδο του 2023/23, και μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία