BACK TO
TOP
Διεθνή

Το μονοπάτι μετάβασης για ένα πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό αγροδιατροφικό σύστημα στην Ε.Ε

Τη μεταβατική οδό για το αγροδιατροφικό βιομηχανικό οικοσύστημα, το οποίο εστιάζει στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων δημοσίευσε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου η Κομισιόν. Το μονοπάτι έχει δημιουργηθεί από κοινού από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και ενδιαφερόμενους φορείς, όπως ενώσεις του κλάδου και ΜΚΟ.

food-for-europe-podcast-34

19
0

Ακολουθώντας μια προσέγγιση συστημάτων τροφίμων, το μονοπάτι εντοπίζει προκλήσεις και ευκαιρίες ειδικά για αυτό το τμήμα της αλυσίδας αξίας και προτείνει ενέργειες για την ενίσχυση της συμβολής του σε ένα ανταγωνιστικό, βιώσιμο, ανθεκτικό και δίκαιο σύστημα αγροδιατροφής της ΕΕ. Τονίζει ότι η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων απαιτούν δίκαιες αποδόσεις για όλους τους παίκτες στην αλυσίδα αξίας, έξυπνες επενδύσεις βιωσιμότητας για τον περιορισμό του πληθωρισμού των τροφίμων, υποστήριξη για τη διεθνή ελκυστικότητα των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ και εφαρμογή κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων.

Το μονοπάτι ενθαρρύνει τους βιομηχανικούς φορείς να υιοθετήσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕ για τις Υπεύθυνες Πρακτικές Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ Τροφίμων, ενώ προτείνει δράσεις που επιτρέπουν την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του Κώδικα. Προτείνει επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών οργανισμών υποστήριξης επιχειρήσεων και την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης Ε&Κ, ιδίως όσον αφορά την καινοτομία βιωσιμότητας. Επιπλέον, το έγγραφο που δημοσιεύτηκε σήμερα παρουσιάζει τις πολιτικές και τα προγράμματα της ΕΕ που μπορούν να κινητοποιηθούν για τη στήριξη της μετάβασης προς ένα πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό αγροδιατροφικό οικοσύστημα της ΕΕ και καλεί τις εθνικές και περιφερειακές αρχές να κινητοποιήσουν επίσης τις πολιτικές τους ανάλογα.

Η μεταβατική οδός για το αγροδιατροφικό βιομηχανικό οικοσύστημα θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του Open Food Conference που ξεκίνησε παράλληλα την Δευτέρα 11/3/2024. Για να διευκολυνθεί η εφαρμογή της διαδρομής, η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα υποστήριξης των ενδιαφερομένων μερών για την πορεία μετάβασης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία