BACK TO
TOP
Διεθνή

Φρένο στις αδασμολόγητες εισαγωγές κάποιων ουκρανικών προϊόντων, όχι όμως σιτηρών, βάζει η Ε.Ε

Τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι νομοθέτες κατέληξαν την Τετάρτη 20 Μαρτίου σε συμφωνία για τον περιορισμό των αδασμολόγητων εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, ειδικότερα πουλερικών, καλαμποκιού και συγκεκριμένων δημητριακών. Αυτή η απόφαση έρχεται ως απάντηση στη ρωσική εισβολή, και την έκρηξη των εξαγωγών δημητριακών από την Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από τους αγρότες στο μπλοκ.

ukraine-imports

77
1
Η συμφωνία ανανεώνει για ένα έτος, ήτοι έως το 2025, την απαλλαγή από τελωνειακούς δασμούς που χορηγήθηκε το 2022, αλλά προσθέτει τη βρώμη, καθώς και τα αυγά, τα πουλερικά και τη ζάχαρη στη λίστα των προϊόντων με «διασφαλίσεις» εισαγωγής που εμποδίζουν τις φθηνές εισαγωγές να κατακλύσουν την αγορά. 

Το σιτάρι και το κριθάρι δεν θα προστεθούν στον κατάλογο διασφάλισης. 

Ο κανονισμός «προβλέπει ένα φρένο έκτακτης ανάγκης για τα πουλερικά, τα αυγά και τη ζάχαρη», καθώς και «τη βρώμη, το καλαμπόκι, το πλιγούρι και το μέλι», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δελτίο τύπου. 

Το μπλοκ των 27 εθνών μείωσε τους δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την οικονομία της Ουκρανίας ζωντανή μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. 

Δύο χρόνια μετά τη σύγκρουση, οι αγρότες της ΕΕ διαμαρτύρονται ότι πλήττονται από φθηνότερες εισαγωγές από Ουκρανούς παραγωγούς που δεν δεσμεύονται από αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ, για παράδειγμα, για την καλή διαβίωση των ζώων, με το θέμα να πυροδοτεί οργισμένες διαμαρτυρίες σε ολόκληρο το μπλοκ. 

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Sandra Kalniete ανέφερε στη δήλωση ότι η συμφωνία «ενισχύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ΕΕ να είναι δίπλα στην Ουκρανία» ενόψει της ρωσικής εισβολής. 

Είπε επίσης ότι «ενίσχυσε τα μέτρα διασφάλισης που θα αμβλύνουν την πίεση στους αγρότες της ΕΕ σε περίπτωση που κατακλυστούν από μια ξαφνική αύξηση των ουκρανικών εισαγωγών». 

Η δυσαρέσκεια των αγροτών 

Οι Πολωνοί αγρότες έχουν μπλοκάρει τα σημεία ελέγχου και αυτή την εβδομάδα επεκτείνουν τις διαμαρτυρίες τους στα δυτικά σύνορα με τη Γερμανία. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε προηγουμένως την παράταση της εισόδου χωρίς δασμούς για έναν ακόμη χρόνο από τον Ιούνιο, αλλά με «διασφαλίσεις» για να σταματήσουν οι εισαγωγές να μειώνουν την τιμή των αυγών, των πουλερικών και της ζάχαρης. 

Για τα προϊόντα αυτά, θα χρησιμοποιηθεί ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για να σταματήσει η αύξηση των εισαγωγών πέρα ​​από τον μέσο όγκο του 2022 και του 2023. 

Τα κράτη μέλη υπέγραψαν αυτήν την πρόταση τον περασμένο μήνα, αλλά το κοινοβούλιο της ΕΕ ζήτησε στη συνέχεια να προστεθούν τα σιτηρά και το μέλι στον κατάλογο των προϊόντων με ανώτατο όριο, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. 

Η περίοδος αναφοράς διατηρήθηκε στο 2022-2023, χωρίς να παραταθεί όπως είχε προταθεί. 

Με ένα περαιτέρω νεύμα στα παράπονα των αγροτών, η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε την Παρασκευή μετά από συνομιλίες με τον Πολωνό ηγέτη Ντόναλντ Τουσκ ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης περιορισμούς στις ρωσικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων. 

Οι ευρωβουλευτές "πέτυχαν επίσης σταθερές δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβουν δράση σε περίπτωση αύξησης των ουκρανικών εισαγωγών σιταριού", ανέφερε το κοινοβούλιο. 

Εξασφάλισαν επίσης ότι η Επιτροπή θα ενεργούσε ταχύτερα, εντός 14 ημερών αντί για 21 ημέρες, εάν επιτευχθούν τα επίπεδα ενεργοποίησης για τις αυτόματες διασφαλίσεις. 

Πηγή της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι "εργάζονται για να μπορέσουν τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα να επιστρέψουν στις αρχικές τους αγορές στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, στις οποίες η πρόσβαση είχε κάπως αποκλειστεί λόγω της σύγκρουσης, ώστε να μην παραμείνουν μπλοκαρισμένα στην Ευρώπη". 

Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε συνεδρίαση της ολομέλειας στα τέλη Απριλίου και να τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουνίου.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία