BACK TO
TOP
Διεθνή

Πρόσβαση σε γη και επενδύσεις στο μανιφέστο των Νέων Αγροτών πριν τις Ευρωεκλογές

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, η νέα γενιά αγροτών κάνει τις φωνές τις ακουστές μέσω ενός σημαντικού μανιφέστου που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA). Το έγγραφο περιγράφει 10 κρίσιμα σημεία που απαιτούν την προσοχή των υποψηφίων ευρωβουλευτών, αναδεικνύοντας τις ανάγκες και τις προσδοκίες των νέων αγροτών σε θέματα όπως η πρόσβαση σε επενδύσεις, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και η ενίσχυση της νέας γενιάς στη γεωργική πολιτική.

FS1E1-00_03_05-Young-Farmer-Yard-Agriland20

89
2
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA) δημοσίευσε ένα μανιφέστο στο οποίο περιγράφει τα αιτήματά του για την αγροτική πολιτική της ΕΕ, ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.
Το έγγραφο περιγράφει 10 «κρίσιμα σημεία» που, σύμφωνα με τη CEJA, απαιτούν την «σταθερή εξέταση» των υποψήφιων ευρωβουλευτών.
Η CEJA ανέφερε ότι οι νέοι αγρότες «περιμένουν τα μελλοντικά νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μεγάλες προσδοκίες».
Η ομάδα δήλωσε ότι «είναι έτοιμη να συμβάλει στις συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη». 

Η CEJA θα φιλοξενήσει ένα διήμερο που αρχίζει στις 25 Μαρτίου, στο οποίο έχει προσκαλέσει όλους τους υποψηφίους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συζήτηση με τις 33 εθνικές ενώσεις-μέλη της. 

Τα 10 σημεία που περιγράφονται στο μανιφέστο της CEJA είναι

-Πρόσβαση σε επενδύσεις 

-Κλιματική αλλαγή και νερό          

-Πρόσβαση σε γη         

-Μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 

-Καινοτομία, εκπαίδευση, γνώση και δεξιότητες 

-Διακυβέρνηση και νομική ασφάλεια 

-Εισόδημα και θέση στην αλυσίδα αξίας 

-Αγροτικές περιοχές και βιοποριστικά μέσα 

-Συμμετοχή των νέων και χρηματοδότηση 

-Καλύτερη εξέταση της ποικιλομορφίας των γεωργικών συστημάτω

Όσον αφορά τις επενδύσεις, η CEJA είπε ότι οι νέοι αγρότες είναι πιο πιθανό να δουν τις αιτήσεις δανείου τους να απορρίπτονται από την τράπεζα σε σύγκριση με αγρότες ηλικίας άνω των 40 ετών, λόγω του υψηλότερου περαιτέρω ρίσκου που αντιλαμβάνονται οι τράπεζες από τους νέους αγρότες. 

Η ομάδα ζητά «απλά και χωρίς γραφειοκρατία χρηματοδοτικά μέσα» για τους νέους αγρότες. 

Το μανιφέστο αναφέρει επίσης ότι η πρόσβαση στη γη είναι το «πρωταρχικό εμπόδιο» για την εγκατάσταση και ανάπτυξη γεωργικών δραστηριοτήτων και ένα «κεντρικό εμπόδιο» για την ανανέωση των γενεών στη ευρωπαϊκή γεωργία

Όσον αφορά την ΚΓΠ, η ομάδα νέων αγροτών ζητά να δοθεί έμφαση σε «μέσα προσαρμοσμένα στις ειδικές ανάγκες των νέων αγροτών». 

«Μια τέτοια προσέγγιση συνεπάγεται την κατανομή μεγαλύτερου προϋπολογισμού για τα μέσα των νέων αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλά υποσχόμενες πρωτοβουλίες που μπορούν να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των γενεών», δήλωσε η CEJA. 

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των αγροτών, ο όμιλος ζήτησε να «διερευνηθούν περαιτέρω και να απαγορευθούν» οι πωλήσεις κάτω του κόστους και να «χτιστούν οι τιμές με στραμμένο προς το μέλλον τρόπο από το αγρόκτημα στους καταναλωτές, με βάση το κόστος της γεωργικής παραγωγής». 

Η CEJA ζητά επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες ειδικά προσαρμοσμένες στους νέους αγρότες για την αντιμετώπιση των επιπέδων χαμηλού εισοδήματος, της μείωσης της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές, για διάλογο με τους νέους αγρότες στη χάραξη πολιτικής, και για τη μετατροπή της «προκατάληψης» στον αγροτικό τομέα.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία