BACK TO
TOP
Διεθνή

Νέο αγροτικό μπλόκο στις Βρυξέλλες με φόντο την Σύνοδο Κορυφής

Σε κλοιό περίπου 900 τρακτέρ βρίσκονται εκ νέου οι Βρυξέλλες, καθώς οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ βρίσκονται στην βελγική πρωτεύουσα για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής 21-22 Μαρτίου, καθώς οι υπαναχωρήσεις της Κομισιόν στα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν φαίνεται να λύνουν τα ζητήματα κόστους, γραφειοκρατίας και αθέμιτου ανταγωνισμού που τους ταλανίζουν.

12077244-e1711001093247-800x450

327
0

Στο διήμερο αυτό, δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές οι 27 ηγέτες της ΕΕ έχουν πολλά θέματα στην ατζέντα τους. Ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθεί η Ουκρανία, η χάραξη της στρατηγικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή το μεταναστευτικό αλλά και ο πρωτογενής τομέας και δη με τις ανακοινώσεις για τους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα.

Μιλάμε για μια πολιτική συμφωνία ανύπαρκτη επί της ουσίας η οποία κατέπεσε πριν καν ανακοινωθεί. Κι αυτό γιατί υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και για την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τα ουκρανικά προϊόντα. Δηλαδή, οι διαπραγματευτές του συμβουλίου και του κοινοβουλίου συμφώνησαν ότι για να ενεργοποιηθεί το φρένο θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των τιμών του 2022 και 2023. Αυτό όμως δεν είναι αποδεκτό από το κοινοβούλιο σε ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο ζητεί να υπολογίζεται ο μέσος όρος 2021,2022 και 2023. Και παρότι προστέθηκαν επιπλέον προϊόντα για τα οποία θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας όπως το μέλι, η βρώμη και οι μέρες για να ενημερώσει κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα στην τιμή πέφτει από τις 21 στις 14 δεν προχωράει το πράγμα.

Δεν έφτασε καν στη συζήτηση των μόνιμων αντιπροσώπων. Θα συζητηθεί την ερχομένη εβδομάδα. Θα έχει προηγηθεί βέβαια η συζήτηση στη σύνοδο κορυφής αλλά οι εξελίξεις θα και τα μέτρα για το αγροτικό θα προχωρούν όπως όλο αυτό το διάστημα. Δηλαδή, θα προτείνει η κομισιόν θα γίνεται συζήτηση και διάλογοι μέχρι να καταλήγουν κάπου.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωση του προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε και στον πρωτογενή τομέα λέγοντας «θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί θα συζητήσουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ειδικά τους αγρότες μας. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι εκείνη η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια, η οποία έχει τη δυνατότητα να βάλει ένα φρένο στα ενδεχομένως υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για μια πράσινη μετάβαση, η οποία τελικά βραχυπρόθεσμα θα ζημιώσει τους αγρότες μας. Χαίρομαι γιατί αυτή η συζήτηση θα γίνει και γιατί ελπίζω ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου θα αποτυπωθεί η ανάγκη να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας βραχυπρόθεσμα και να τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη αυτή την φιλόδοξη πράσινη μετάβαση, με έναν ρυθμό όμως ο οποίος τελικά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματά τους και τελικά την ίδια την βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής.».

Δεν πείθουν οι απλουστεύσεις ΚΑΠ

Οι υπουργοί Γεωργίας από το «μπλοκ των 27», βρέθηκαν προ ημερών στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν προτάσεις για την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, σε μια νέα προσπάθεια να κατευνάσουν τους αγρότες – που είχαν κλείσει τους δρόμους και ήρθαν, εκτός από το Βέλγιο, από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Οι Βρυξέλλες έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες με μια σειρά από παραχωρήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν εκτεταμένη αναστολή των κανόνων για την «αγρανάπαυση» και διασφαλίσεις ώστε να σταματήσουν οι ουκρανικές εισαγωγές να κατακλύζουν την αγορά στο πλαίσιο ενός αδασμολόγητου συστήματος που εισήχθη μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Βραχυπρόθεσμα, οι τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσαν να άρουν περαιτέρω τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, χαλαρώνοντας τις απαιτήσεις των πρώην κτηνοτρόφων να μετατρέψουν τη γη τους σε λιβάδι. Η Κομισιόν προβλέπει επίσης μείωση του αριθμού των επιτόπιων επιθεωρήσεων των αγροκτημάτων κατά 50% και την παροχή περιθωρίων σε αγρότες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της ΚΑΠ λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Οι Βρυξέλλες άνοιξαν επίσης την πόρτα για μια πιθανή μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους νομοθέτες και τα κράτη-μέλη, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Όμως για τους ηγέτες οι αξιώσεις αυτές αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο. Από την μία φοβούνται ότι εάν δεν βρεθεί μια βραχυπρόθεσμή λύση, οι αγρότες μπορεί να τους τιμωρήσουν στις ευρωεκλογές ρίχνοντας την ψήφο τους σε ακροδεξιά κόμματα που δεσμεύονται να τους δώσουν πολλά, και από την άλλη, για να απλουστευθούν, για παράδειγμα, κάποιοι γραφειοκρατικοί κανόνες θα χρειάζεται αλλαγή του πλαισίου και αυτό απαιτεί ομοφωνία, η οποία έχει χαθεί πριν από πολλού στην Ευρώπη.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Παρασκευή, αναμένεται να παρευρεθεί και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρ. Λαγκάρντ και του Eurogroup Π. Ντονοχιου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία