BACK TO
TOP
Τράπεζες

Mάλλον για τελευταία φορά μένουν σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ

Με σχόλιο για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων ξεκίνησε την τοποθέτησή της στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου μετά τη διατήρηση των επιτοκίων σε αμετάβλητο επίπεδο για πέμπτη συνεχόμενη φορά, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας πως δεν θα υπάρξει καμία προκαταβολική δέσμευση για μείωση του κόστους δανεισμού.

lagarde-lagkarnt-ap

21
0

Οι αποφάσεις θα είναι «data-dependent», δηλαδή θα λαμβάνovται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες που θα επικρατούν, σε μία πολύ προσεκτική αξιολόγηση των «δεδομένων», με προσήλωση στην σταθερότητα των τιμών, ήτοι στο όριο του 2%, ενώ «έδειξε» προς τον Ιούνιο.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία θα συνεχίσουν να μας οδηγούν και θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα στις συνεδριάσεις μας», υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πως: «δεν θα δεσμευτούμε για την πορεία της νομισματικής πολιτικής». Παράλληλα, σχολίασε πως τον Ιούνιο θα υπάρχουν διαθέσιμα φρέσκα στοιχεία και νέες προβλέψεις, προσθέτοντας πως: «Τότε θα μπορούμε να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά για να δούμε αν επιβεβαιώνουν την ελπίδα μας ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μας». Γνωστοποίησε μάλιστα πως λίγα μέλη του ΔΣ «είχαν επαρκή εμπιστοσύνη» με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο η πλειονότητα περιμένει περισσότερα δεδομένα.

Η «ανώμαλη» πορεία του πληθωρισμού έως το 2025

Υπογράμμισε πως η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε «αδύναμη» το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο, οι ελπίδες για μια σταδιακή ανάκαμψη ειδικά όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών είναι ακόμα ζωντανές, ενώ τα επιτόκια είναι σε επίπεδα που συμβάλουν σημαντικά στην αποπληθωριστική διαδικασία. «Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο «πυρήνας» υποχωρεί, με κινητήριο μοχλό την πτώση των τιμών στα τρόφιμα και τα αγαθά.

Ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παρουσιάζει διακυμάνσεις γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες και θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το 2025. Παράλληλα, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, όπως αποτυπώνεται κυρίως στις λιγότερες κενές θέσεις εργασίας, παρά στο ιστορικό χαμηλό της ανεργίας, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των ανησυχιών σχετικά με τις υπερβολικές πιέσεις από μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες ήταν μικρότερες από ό,τι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, η αναιμική παραγωγικότητα -ένα άλλο κομμάτι του παζλ- παραμένει «αγκάθι».

Το «ζουμί» από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, βρίσκεται στη δήλωση που επισημαίνει πως: «Η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενίσχυε περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», δίνοντας «σήμα» για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων από Ιούνιο.

Σύμφωνα με την «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ, η πορεία μέχρι τον στόχο του 2% θα είναι ανώμαλη, ιδιαίτερα λόγω της αστάθειας στην ενέργεια. Ένα από τα τελευταία μηνύματα που απέστειλε η 68χρονη τραπεζίτης είναι το ακόλουθο: «Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα και εμπόδια στον δρόμο, αλλά ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% μέχρι τα μέσα του 2025. Θα δούμε...».

Fed, ΗΠΑ και δολάριο

Η Γαλλίδα αξιωματούχος, ξεκαθάρισε μετ' επιτάσεως πως η ΕΚΤ δεν είναι εξαρτώμενη από την Fed, ενώ προσπάθησε να δώσει την εντύπωση δεν επηρεάζεται από τις «καυτές» μετρήσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό και τις επικείμενες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των πιέσεων. Το ΔΣ της ΕΚΤ πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στη ζώνη του ευρώ, αποσαφήνισε, σημειώνοντας πως η φύση του πληθωρισμού σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού είναι διαφορετική από την εμπειρία των ΗΠΑ.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι διαφορετικές, η κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι διαφορετικές, τα πολιτικά καθεστώτα είναι διαφορετικά» διευκρίνισε. Ερωτηθείσα για την διαφαινόμενη διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, επέμεινε στο μήνυμα της ΕΚΤ ότι «αυτό δεν είναι στόχος για τους αξιωματούχους μας, ενώ υπάρχουν "πολλά κανάλια" μέσω των οποίων οι ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη».

Το αδιέξοδο της ΕΚΤ

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ βαδίζει σε... λεπτό πάγο με τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων (3 ή 4 έχει «προβλέψει» ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας) να κρίνονται αναγκαίες, καθώς οι οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου και ευρωαγορές έχουν «γονατίσει» από την αφόρητη «πίεση» που ασκεί το αυξημένο κόστος δανεισμού εδώ και μήνες, όπως αποτυπώνεται από τη διολίσθηση ισχυρών χωρών σε υφεσιακά μονοπάτια και από την επί τα χείρω αναθεώρηση των αναπτυξιακών προβλέψεων και στόχων για το τρέχον έτος. 

Ο «ασφυκτικός» κλοιός για τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ από τα επιτόκια σε ιστορικό υψηλό, δυσχεραίνει τόσο την αναχρηματοδότηση των χρεών τους όσο και την στήριξη επενδύσεων, κρατικών προϋπολογισμών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Βεβαίως, το τοπίο για την Ευρώπη μπορεί να καλυτερεύσει ή να χειροτερεύσει από ένα ακόμη «όπλο» στην «φαρέτρα» της ΕΚΤ, που δεν είναι άλλο από την διάθεση ή απόσυρση ρευστότητας.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός πριν μπει το 2025, η ΕΚΤ σκοπεύει να «στερήσει» 800 δισ. ευρώ ρευστότητα, με τα μη επανεπενδυόμενα κεφάλαια των λήξεων από τα προγράμματα APP και PEPP και τα επιστρεφόμενα κεφάλαια των προγραμμάτων TLTROs από τις τράπεζες, τα οποία με την μόχλευση που έχουν υποστεί μετά την εισαγωγή τους στο σύστημα, φέρνει την απόσυρση να προσεγγίζει -συντηρητικά- τα 10 τρισ. ευρώ!

Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ και το ψαλίδισμα των επιτοκίων συνιστά η Fed: Ειδικότερα, εάν η ΕΚΤ μειώσει το κόστος δανεισμού πριν την Fed, θα προκαλέσει μια αρνητική «ταλάντωση» της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, που μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, συγκρατείται «ασθμαίνοντας» στο 1,07 δολάρια. Μια διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, εν μέσω φόβων για αναζωπύρωση της πληθωριστικής λαίλαπας, ιδίως από ενεργειακά προϊόντα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ δεν παράγει αλλά εισάγει, θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για την ΕΚΤ.

Μιλώντας για commodities και forex, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τη διασύνδεση των νομισμάτων με τα εμπορεύματα: Το πετρέλαιο κατακτά τα 90 δολάρια το βαρέλι και προχωρά αργά αλλά σταθερά προς τα 100 δολάρια, ενώ η ισοτιμία με τον χρυσό έχει πάει... περίπατο καθώς μια ουγγιά του πολύτιμου μετάλλου φλερτάρει τα 2.355 δολάρια, γεγονός που συνεπάγεται με μια σχεδόν οριζόντια «αόρατη» νομισματική υποτίμηση.

Πηγή: Insider.gr
 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία