BACK TO
TOP
Πληρωμές

Άρον άρον Μεγάλη Τρίτη ζωικά και υπόλοιπες συνδεδεµένες φυτικής

Μεγάλη Εβδοµάδα µια µεγάλη έκπληξη περιµένει τους κτηνοτρόφους, που θα λάβουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο και το βόειο κρέας, ένα µήνα νωρίτερα από το σύνηθες.

6_pin_4

22
0

Μετά και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων µε το ύψος της ενίσχυσης, οι πληροφορίες λένε ότι η πίστωση θα ξεκινήσει τη Μεγάλη Τρίτη. Μαζί στην πληρωµή και οι συνδεδεµένες στους σπόρους σποράς, τη βιοµηχανική ντοµάτα, τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα για χυµό και την κορινθιακή σταφίδα. Πρόκειται για ένα αίτηµα του κτηνοτροφικού κόσµου, που αποφασίστηκε να… ικανοποιηθεί ενόψει και των επερχόµενων εκλογών.

Το δρόµο της πληρωµής των δικαιούχων παραγωγών άνοιξε η έκδοση των σχετικών αποφάσεων µε το ύψος των συνδεδεµένων για το έτος 2018, σύµφωνα µε τις οποίες, οι ενισχύσεις καθορίζονται ως εξής:

  για το αιγοπρόβειο κρέας στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο

  για το βόειο κρέας στα 171 ευρώ ανά επιλέξιµο θηλυκό ζώο

  για τη σηροτροφία στα 318,5 ευρώ το κουτί.

 για τη βιοµηχανική ντοµάτα στα 72 ευρώ το στρέµµα

  για τα πορτοκάλια προς χυµοποίηση στα 62 ευρώ το στρέµµα

 για την κορινθιακή σταφίδα στα 49,3 ευρώ το στρέµµα.

Όσον αφορά το αιγοπρόβειο κρέας, να σηµειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισµός της ενίσχυσης για το έτος 2018 ανέρχεται στα  50.429.165 ευρώ, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα βρουν ελαφρά µειωµένα ποσά στους λογαριασµούς τους, δεδοµένου ότι το ύψος της συνδεδεµένης για το έτος 2017 ήταν στα 9,7 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο. 

Αντίστοιχα, µεγαλύτερη µείωση αναµένεται στη συνδεδεµένη του βόειο κρέατος αφού πέρυσι καθορίστηκε στα 192,5 ευρώ ανά επιλέξιµο θηλυκό ζώο, ενώ το συνολικό µπάτζετ κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα µε το 2017 και ανέρχεται στα 23.659.036 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η µεγάλη αγωνία των κτηνοτρόφων αφορά το ενδεχόµενο να µείνουν εκτός πληρωµής επειδή δεν έπιασαν το κατώτατο πλαφόν παραδόσεων στο γάλα.

Τέλος, να σηµειωθεί ότι σχετικά µε τη φυτική παραγωγή οι συνδεδεµένες στα πορτοκάλια για χυµοποίηση και κορινθιακή σταφίδα δεν έχουν αλλαγές στα ποσά από πέρυσι, ενώ η βιοµηχανική ντοµάτα από 67,3 ευρώ το στρέµµα ανέβηκε στα 72 ευρώ το στρέµµα.

                                                                                                                      

Ενστάσεις για πρασίνισµα, συνδεδεµένες και ειδική ενίσχυση βάµβακος έως 3 Μαΐου

H ειδική εφαρµογή υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσµάτων ελέγχων µέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της Πράσινης Ενίσχυσης, των Συνδεδεµένων Καθεστώτων και της Ειδικής Ενίσχυσης Βάµβακος, λειτουργεί από τις 17 Απριλίου και θα µείνει ανοιχτή µέχρι και τις 3 Μαΐου, σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σκοπός, όπως αναφέρεται από τον οργανισµό, να δοθεί στους ενδιαφερόµενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων µείωσης λόγω ελέγχου. Η εν λόγω εφαρµογή είναι ήδη διαθέσιµη στα κατά τόπους ΚΥ∆ (Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων), όπου οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτηµα ένστασης. Σηµειώνεται ότι οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει την ΕΑΕ 2018 online, µπορούν να υποβάλουν ένσταση µε τους κωδικούς του προσωπικού τους λογαριασµού µετά την εισαγωγή στην εφαρµογή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018. Επιπλέον, οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης online για τα έτη 2014-2018 δεν απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.

 

Με 95% µείωση το πλαφόν για την ειδική βάµβακος

στη Ροδόπη και τον Έβρο

Εκτός από την πίστωση των συνδεδεµένων ενισχύσεων, µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα δροµολογούν οι αρµόδιοι της πλατείας Βάθη και της ∆οµοκού και την εξόφληση των βαµβακοπαραγωγών που δεν έλαβαν την ειδική ενίσχυση. Το µεγάλο πρόβληµα εντοπίζεται σε 1.774 παραγωγούς που έµειναν εκτός επειδή δεν πληρούσαν την προϋπόθεση της ελάχιστης παράδοσης. Ωστόσο, ο σκόπελος αυτός υπερκεράστηκε µε τις εσωτερικές διευθετήσεις από το υπουργείο και την έκδοση των αποφάσεων µε τις οποίες µειώνεται το ελάχιστο πλαφόν στις παραδόσεις σύσπορου βάµβακος για τη λήψη της ειδικής ενίσχυσης έτους 2018 για τους νοµούς Ροδόπης και Έβρου.

Βάσει των αποφάσεων, τις οποίες υπέγραψε ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, στη Ροδόπη το πλαφόν από τα 211 κιλά στο στρέµµα που ίσχυε ως σήµερα, µε τη µείωση 95%, πέφτει στα  10,6 κιλά το στρέµµα και αντίστοιχα στον  Έβρο από τα 188 κιλά πάει στα 9,4 κιλά το στρέµµα.

Μαζί γίνεται προσπάθεια, βάσει και των δεσµεύσεων του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη περί άµεσης τακτοποίησης της υπόθεσης, να πληρωθούν και οι περίπου 120 παραγωγοί που είναι ενταγµένοι σε Οµάδα και έµειναν εκτός πληρωµής γιατί παρέδωσαν µέρος της παραγόµενης ποσότητάς τους και εκτός της Οµάδας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα