BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Απαγόρευση νυκτερινής συγκομιδής ελιάς από τη νέα σεζόν στην Πορτογαλία

Πολλοί οικολόγοι χαιρέτισαν την κίνηση ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και προέτρεψαν το υπουργείο γεωργίας της χώρας να καταστήσει την απαγόρευση μόνιμη.

nocturne_olive_harvest

37
0

Η πορτογαλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η νυχτερινή συγκομιδή ελαιοκάρπων  θα απαγορευτεί για αυτή τη σεζόν, μετά από μια εθνική μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα σημαντική θνησιμότητα των πτηνών.

Το Πορτογαλικό Ινστιτούτο για τη Διατήρηση της Φύσης και τα Δάση (INCF) δεσμεύθηκε να εντείνει τις επιθεωρήσεις ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 για να διασφαλίσει ότι οι καλλιεργητές συμμορφώνονται με την εθνική απαγόρευση της χρήσης μηχανικών θεριστικών μηχανών τη νύχτα.

Το INCF τόνισε ότι η διαταραχή και η θνησιμότητα των πτηνών αποτελεί παραβίαση του πορτογαλικού νόμου και προειδοποίησε ότι όποιος παραβιάζει την νυκτερινή απαγόρευση συγκομιδής μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες.

Ενώ ο Joaquim Teodósio, επικεφαλής της διατήρησης της βιοποικιλότητας, στην Πορτογαλική Εταιρεία για τη Μελέτη των Πτηνών (SPEA) χαιρέτισε την κίνηση ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως αναφέρει στο Olive Oil Times, η πρακτική της νυχτερινής συγκομιδής ελιάς θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί μόνιμα.

«Το Υπουργείο Γεωργίας δεν έχει εκδώσει δήλωση που απαγορεύει σαφώς αυτήν την πρακτική, η οποία αφήνει στις αρμόδιες αρχές να ερμηνεύουν το νόμο κατά περίπτωση», είπε. «Θα θέλαμε να δούμε μια πιο σταθερή θέση από το υπουργείο και ένα μόνιμο τέλος σε αυτήν την επιβλαβή για τη βιοποικιλότητα, πρακτική συγκομιδής.»

Υπολογίζεται ότι μόνο στην Πορτογαλία περίπου 96,000 πουλιά σκοτώνονται κάθε περίοδο συγκομιδής. Οι προσπάθειες για την πρόληψη του μαζικού θανάτου των πτηνών (συμπεριλαμβανομένου σκόπιμου εκφοβισμού τους) ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές. Πολλοί ελαιοπαραγωγοί έχουν πλέον αναγνωρίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της νυκτερινής συγκομιδής.

Τον Οκτώβριο του 2019, η επαρχιακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας ανακοίνωσε μια προσωρινή απαγόρευση της νυκτερινής συγκομιδής για το έτος καλλιέργειας 2019/20. Η ίδια μελέτη του INCF υπολόγισε ότι 2.6 εκατομμύρια πουλιά σκοτώθηκαν κατά τη συγκομιδή της περιοχής κάθε χρόνο.

 

Πηγή: oliveoiltimes.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία