BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Οι κυριότεροι εντομολογικοί εχθροί της καλλιέργειας ακτινιδίων

To Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων ενημερώνει τους καλλιεργητές ακτινιδίου για τους κυριότερους εχθρούς της καλλιέργειας.

cddaf28058f6c209c8821803726d9689_S

399
0
Κύριοι εντομολογικοί εχθροί
Μετκάλφα (Metcalfa pruinosa) Το Metcalfa pruinosa είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο και από τους σημαντικότερους εχθρούς της ακτινιδιάς (Actinidia deliciosa), μίας ιδιαίτερα δυναμικής καλλιέργειας στον Ελλαδικό χώρο. Ζημιές: οι προνύμφες και τα ακμαία απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα και νεαρούς βλαστούς προκαλόντας καχεξία, μειωμένη ανάπτυξη και παραγωγή. Τα εκκρίματα που παράγονται τόσο από τις προνύμφες όσο και από τα ενήλικα συντελούν στην υποβάθμιση της ποιότητας και στη μείωση της εμπορικής αξίας των συγκομιζομένων καρπών.
Καφέ βρωμούσα (Halyomorpha halys):
Η καφέ βρωμούσα είναι είδος πολυφάγο και προσβάλει  τη ροδακινιά, την ακτινιδιά, τη μηλιά, την αχλαδιά, την τομάτα κ.α.. Ωστόσο τα σημαντικότερα προβλήματα υπάρχουν στην ακτινιδιά. 
Το έντομο διαρρηγνύει με τα στοματικά του μόρια του καρπούς, οι οποία αλλοιώνονται ταχύτατα στο εσωτερικό και καταρρέουν ενώ στο τέλος εμφανίζεται εξωτερικά σκούρος μεταχρωματισμός και βάθυνση στης επιδερμίδας. Οι καρποί ακτινιδιάς μαλακώνουν και πέφτουν στο έδαφος. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται παραπάνω από 6-10 μαλακοί καρποί στο έδαφος ανά δένδρο. 
          Συνήθως η προσβολή ξεκινάει περιμετρικά των κτημάτων, ειδικά με πλευρές που συνορεύουν με δάση ή ακαλλιέργητες εκτάσεις που φύονται διάφοροι ξενιστές. Η εμφάνιση του εντόμου γίνεται περί της αρχές Μαΐου, τα ενήλικα αρχίζουν άμεσα την διατροφική και αναπαραγωγική τους δραστηριότητα. 
Βαμβακάδα (Pseudalacaspis pentagona)

Η βαμβακάδα αποτελεί τον σοβαρότερο εχθρό της ακτινιδιάς. Έχει τρεις γενιές το έτος και προσβάλλει τον κορμό, τους κλάδους και τους καρπούς. Την περίοδο της άνοιξης εμφανίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός μετακινούμενων ακάλυπτων προνυμφών.

Το έντομο απορροφά χυμούς από το φυτό με αποτέλεσμα τη σταδιακή εξασθένισή του. Προχωρημένη προσβολή μπορεί να προκαλέσει ξήρανση σε κληματίδες, βραχίονες ακόμη και σε ολόκληρα φυτά.

Σημαντικές είναι οι ζημιές στους καρπούς όπου στα σημεία προσβολής πληγώνεται η επιδερμίδα με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σήψεις, να μειώνεται ο χρόνος διατήρησης των καρπών και να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους και η εμπορική τους αξία.

Βρείτε εδώ το σχετικό τεχνικό δελτίο όπου αναγράφονται τα εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των εχθρών της ακτινιδιάς.







Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία