BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Ευαίσθητα τα καρπίδια αχλαδιάς στην καρπόκαψα

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις των ακµαίων της διαχειµάζουσας γενιάς της καρπόκαψας στους αχλαδεώνες. Μετά τις συζεύξεις και τις αραιές ωοτοκίες που ολοκληρώθηκαν στα µέσα του µήνα, µέσα στο χρονικό αυτό διάστηµα θα εµφανιστούν και οι πρώτες προνύµφες.

14b_3

Ιωάννα Φωτοπούλου

39
0

Σηµειώνεται πως οι ξηροθερµικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν δεν λειτουργούν ευνοϊκά ως προς την αύξηση των συζεύξεων και των ωοτοκιών, ωστόσο αυτό αναµένεται να αλλάξει µόλις επιστρέψουν οι φυσιολογικές για την εποχή θερµοκρασίες.

Το πιο ευαίσθητο στάδιο προσβολής από τις προνύµφες του εχθρού για το καρπίδιο της αχλαδιάς εκτιµάται όταν εκείνο αποκτήσει διάµετρο τα 2 περίπου εκατοστά και αρχίσει να χάνει το χνούδι του. Προκειµένου να διαπιστωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα επίπεδα του πληθυσµού του εντόµου από τον µέσο όρο των συλλήψεων των ακµαίων ανά ηµέρα, η εγκατάσταση αλλά και ο έλεγχος των φεροµονικών παγίδων είναι απαραίτητη 2 φορές την εβδοµάδα. Εάν παρατηρηθεί αυξητική τάση του πληθυσµού, συνίσταται από τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, οι παραγωγοί να επεµβαίνουν µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο εντοµοκτόνο µέσα σε 7-10 ηµέρες, ανάλογα µε τις επικρατούσες θερµοκρασίες.

Το ίδιο ισχύει άµεσα και σε περιπτώσεις όπου οι οπωρώνες δεν είναι κατάλληλα εξοπλισµένοι µε δίκτυο φεροµονικών παγίδων. Ανεξάρτητα από την κατηγορία εντοµοκτόνου που θα επιλεγεί, η καταπολέµηση του εντόµου πρέπει να είναι προληπτική και να στοχεύει στη θανάτωση των αυγών ή/και των νεαρών προνυµφών, πριν αυτές εισχωρήσουν στους νεαρούς καρπούς. Σύµφωνα µε τις οδηγίες των ειδικών, η εφαρµογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων που στοχεύουν νεαρές προνύµφες υπολογίζεται έως και τις 25 Μαΐου.

Είναι σηµαντικό ο ψεκασµός να επιµεληµένος τόσο σε καρπούς όσο και σε φύλλωµα, καθώς και να µη λαµβάνει χώρα κατά τη διάρκεια καύσωνα ή ισχυρών ανέµων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει επίσης να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων µε διαφορετικό τρόπο δράσης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Όσο αφορά τα εντοµοκτόνα, συνήθως προτιµώνται οι ρυθµιστές ανάπτυξης, τα φυσικής προελεύσεως σκευάσµατα και τα σκευάσµατα εντοµοπαθογόνου ιού, που είναι εκλεκτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία