BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα ιού καστανής ρυτίδωσης στη ντομάτα στην Κορινθία

Επιβεβαιωμένα κρούσματα τoυ ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας, σε δείγμα καλλιέργειας τομάτας θερμοκηπίου, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Κορινθίας.

Βιομηχανικη-Τοματα

11
0

Όπως σημειώνεται, ειδικότερα, ο ιός διαπιστώθηκε στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο 2019, για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας και από τότε έχει εντοπιστεί και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ, πρόκειται για νεοφανή επιβλαβή οργανισμό καραντίνας εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις καλλιέργειες της τομάτας (Solanum lycopersicum) και της πιπεριάς (Capsicum spp.).

Τονίζεται, τέλος, ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα την ΔΑΟΚ στην περίπτωση που διαπιστωθούν ύποπτα συμπτώματα σε καλλιέργειες τομάτας ή πιπεριάς που προσομοιάζουν με αυτά που προκαλεί ο Ιός ToBRFV, στα τηλέφωνα της υπηρεσίας (2741363332, 2741363330).

Όσο αφόρα τα μετρά αντιμετώπισης του ιού και για τον περιορισμό της εξάπλωσής του προτείνονται τα εξής μέτρα υγιεινής των καλλιεργειών:

  1. Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου.
  2. Συστηματικός έλεγχος των σπορείων και απομάκρυνση/καταστροφή των φυταρίων που τυχόν έχουν προσβληθεί ή εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
  3. Χρησιμοποίηση υγιών φυταρίων για φύτευση.
  4. Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών μετά την μεταφύτευση τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο και απομάκρυνση/καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
  5. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5% NaOCl ή Virkon® S ή αποβουτυρωμένου γάλακτος (τουλάχιστον 3,5% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη).
  6. Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.
  7. Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.
  8. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθεισε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά.
  9. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κλπ. εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων.
  10. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.
  11. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων.
  12. Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανση των χώρων του θερμοκηπίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία