BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Από άνοιγμα 20-30% των καψών ξεκινά ο ψεκασμός με αποφυλλωτικά στο βαμβάκι

Κατά την τρέχουσα περίοδο οι φυτείες βαμβακιού βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος περίπου του 20-50% των καμψών (καρυδίων). Σε περιοχές όπως σε ορισμένες της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισσας, εντοπίζεται οψιμότερη παραγωγή εν συγκρίσει με τα προηγούμενα έτη.

1260963

Ιωάννα Φωτοπούλου

91
0

Αυτές είναι και οι περιπτώσεις όπου είναι δυνατή η εφαρμογή ορμονικών επιταχυντικών σκευασμάτων. Στη συνέχεια, τα εν λόγω σκευάσματα καλύπτουν επαρκώς άλλες λειτουργίες ως αποφυλλωτικά ή και βοηθητικά ωρίμανσης, δεδομένου ότι επιταχύνουν το ρυθμό ανοίγματος των καρυδιών, πρωιμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συγκομιδή. Εάν οι κατάλληλες συνθήκες εφαρμογής δεν πληρούνται, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η δράση των αποφυλλωτικών να καθυστερήσει ή ακόμα και να παρεμποδιστεί. Ωστόσο, στο ενδεχόμενο εφαρμογής τους σε περιόδους αυξημένης υγρασίας ή η αποφύλλωση αργοπορεί και αναμένονται βροχοπτώσεις, ειναι παραίτητο να συνδυάζεται μέσα στο διάλυμα τους και κάποιο αποξηραντικό οφθαλμών προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες αναβλαστήσεις.

Αποφυλλωτικά: Επέμβαση 12-15 ημέρες πριν την αναμενόμενη συγκομιδή

Όσον αφορά την ποσότητα του αποφυλλωτικού που θα χρησιμοποιηθεί, οι παραγωγοί οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν πως μικρότερη από τη συνιστώμενη δόση δεν ευνοεί την ξήρανση των φύλλων, ενώ, εάν εφαρμοστεί υπερβολική δόση τα φύλλα αφενός ξεραίνονται κατά κανόνα, αφετέρου παραμένουν κολλημένα πάνω στο στέλεχος της καλλιέργειας, γεγονός που υποβαθμίζει την ποιότητα του προϊόντος και συγκεκριμένα των ινών οι οποίες αναμιγνύονται με τρύμματα ξηρών φύλλων.

Η περίοδος που λαμβάνει χώρα η αποφύλλωση, περίπου 12-15 ημέρες πριν την αναμενόμενη συγκομιδή, είναι επαρκής για την καλύτερη ωρίμανση των καψών αλλά και για να μην εκτίθεται το ανοιγμένο βαμβάκι για μεγάλο χρονικό διάστημα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Εάν οι παραγωγοί αντιληφθούν πως τα φυτά τους διαθέτουν περίσσεια φυλλώματος, προτείνεται από τους γεωπόνους του Περιεφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Λάρισσας, πρώτη επέμβαση όταν παρατηρηθεί άνοιγμα 20-30% του συνόλου των καψών με αποφυλλωτικό στη μισή δόση. Η συγκεκριμένη πρακτική έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στην ωρίμανση των κατώτερων καψών λόγω ευχερέστερης εισόδου αέρα και ήλιου, όσο και σε αυτή στα εναπομείνονται φύλλα και κάψες του ανώτερου μέρους των φυτών.

Τέλος, ο δεύτερος ψεκασμός, του οποίου η δόση εξαρτάται από το ποσοστό του φυλλώματος που έχει απομείνει, διενεργείται όταν έχει ανοίξει το 60% των καψών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία