BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Οι 4 προϋποθέσεις που βάζει η Fitch για την αναβάθμιση της Ελλάδας

H παρούσα κρίση επιβαρύνει τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της Ευρώπης. Η διαφορά βρίσκεται στην ικανότητα ενός κράτους να προχωρήσει στη σωστή προσαρμογή του δημοσιονομικού μείγματος, ώστε να υποστηρίζεται η ανάπτυξη.

frrrwteh

79
0

Η αλληλεπίδραση μεταξύ ανάπτυξης και δημοσιονομικής πολιτικής αποτελεί κλειδί κατά τις αξιολογήσεις του οίκου Fitch, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος αξιολογήσεων για την Ευρώπη, κ. Michele Napolitano, μιλώντας στο Capital.gr. Αφορμή η έκθεσή του για τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων και του νέου εργαλείου της ΕΚΤ στις μελλοντικές αξιολογήσεις στην Ευρώπη και η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας στις 8 Ιουλίου.

Το Capital.gr επικοινώνησε με τον κ. Napolitano, ο οποίος ανέφερε ότι, για την Ελλάδα, θεωρούνται σημαντικά το Ταμείο Ανάκαμψης που υποστηρίζει την ανάπτυξη και το ευνοϊκό προφίλ του δημοσίου χρέους, με τις μεγάλες διάρκειες, το μικρό ποσοστό που βρίσκεται σε χέρια επενδυτών και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Μολονότι προβλέπεται αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης, αυτό δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο στις αξιολογήσεις.

Αξιολόγηση και νέες προβλέψεις στις 8 Ιουλίου

O κ. Napolitano ανέφερε ότι "θα ανανεώσουμε τις προβλέψεις μας για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων εν όψει της αξιολόγησης που προγραμματίζεται για τις 8 Ιουλίου. Γενικά, πάντως, περιμένουμε υψηλότερες αποδόσεις για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, κυρίως, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ”.

Αναφερόμενος στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ για τις παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων, ο κ. Napolitano είπε ότι "μολονότι θα πρέπει να περιμένουμε για τις λεπτομέρειες, κατά την άποψή μας, το εργαλείο της ΕΚΤ θα μειώσει τους κινδύνους που αυξάνουν σημαντικά τα κόστη χρηματοδότησης και επιδρούν αρνητικά στη δυναμική του χρέους, ειδικά των χωρών με υψηλό χρέος, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση αυτού του εργαλείου. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έπεσαν στο 3,9% από 4,7% πριν την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ”.

Βιωσιμότητα του χρέους

Πάντως, ο επικεφαλής αξιολογήσεων για την Ευρώπη της Fitch πιστεύει ότι "το χρέος θα παραμείνει υψηλό για αρκετό χρόνο αλλά οι ανοδικές τάσεις θα αντισταθμίζονται από παράγοντες που θα βοηθούν τη βιωσιμότητά του. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος θα παραμείνουν αρκετά υψηλά. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά το μικρό ποσοστό του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και η μέση διάρκεια λήξης των 20,5 ετών αντισταθμίζουν την επίδραση στο κόστος εξυπηρέτησης. Το ευνοϊκό προφίλ του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους σημαίνει ότι οι προγραμματισμένες αποπληρωμές είναι διαχειρίσιμες και, σε αυτό, έχει βοηθήσει η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ τον Απρίλιο, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα”.

Επιπτώσεις στην αξιολόγηση

Σύμφωνα με τον κ. Napolitano, "οι κινήσεις στις αποδόσεις ομολόγων και το κόστος εξυπηρέτησης είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη στις αξιολογήσεις μας. Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης είναι μία μόνο από τις συνθήκες που προσδιορίζουν τη συνολική δημοσιονομική κατάσταση μιας χώρας. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα, η αλληλεπίδραση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημοσιονομικής πολιτικής που θεωρούνται κλειδιά στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μας”.

Προϋποθέσεις για αναβάθμιση

Στην ερώτηση του Capital.gr για την επίπτωση των σημερινών συνθηκών στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ο κ. Napolitano απάντησε ότι "οι κύριοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας είναι: διατήρηση της εμπιστοσύνης ότι ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ θα μειώνεται με σταθερό ρυθμό, συνέχιση της βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού από τις συστημικές τράπεζες και βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ειδικά μέσω της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάπτυξης και άλλων μεταρρυθμίσεων”.

"Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση αποτελούν κίνδυνο για το δημόσιο χρέος, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, επεσήμανε ο κ. Napolitano. "H ανάκαμψη μετά την πανδημία χτυπήθηκε από τα προβλήματα στην προσφορά, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και επιδρώντας αρνητικά στην ανάπτυξη. Υψηλότερο και επίμονο επίπεδο τιμών μπορεί να πλήξει την κατανάλωση και τα περιθώρια κερδοφορίας των εταιρειών, περιορίζοντας, μεταξύ άλλων, την οικονομική δραστηριότητα, την ικανότητα μείωσης του υψηλού χρέους και την ταχύτερη βελτίωση των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη από εμάς κατά τις αξιολογήσεις”, διευκρίνισε.

Ταμείο Ανάκαμψης

"Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, ακόμα και σε μια πιο δύσκολη κατάσταση, το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί παράγοντας στήριξης που μπορεί να αντισταθμίσει μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία”, προσέθεσε ο κ. Napolitano.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία