BACK TO
TOP
Διεθνή

“Έχει δουλειές στα χωράφια” λένε Γαλλία, Γερμανία σε νέους ανέργους

Η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση προτρέπουν τους χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας της πανδημίας, να κατευθυνθούν προς την ύπαιθρο προκειμένου να καλύψουν το κενό που έχουν αφήσει χιλιάδες εποχιακοί εργάτες από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, εξαιτίας των κλειστών συνόρων και των περιορισμών.

ergatis_2

305
4

Εδώ και εβδομάδες βασική ανησυχία του αγροτικού κόσμου της Ευρώπης είναι αδυναμία μετακίνησης αγρεργατών ενόψει των ανοιξιάτικων συγκομιδών. Αγγούρια, σπαράγγια και φράουλες δεν αποκλείεται να οργωθούν στα κτήματα, εξαιτίας της κατάστασης αυτής στις μετακινήσεις. Ενδεικτικά αναφάρεται ότι πάνω από 200.000 εργάτες επέστρεψαν στη Βουλγαρία (χώρα προέλευσης των περισσότερων εργατών γης στην ΕΕ) πρόωρα από τις χώρες αυτές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το εργατικό δυναμικό στην ύπαιθρο αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα αν βάσει υπολογισμών νοσήσουν περισσότερα άτομα κατά την κλιμάκωση της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, οι χώρες αυτές ζητούν από πολίτες που έχασαν τις δουλειές τους να μετακινηθούν προς την ύπαιθρο.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ντιντιερ Γκιουλάμ, προ ολίγων ημερών μιλώντας στην γαλλική τηλεόραση, ζήτησε σε ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας της ασθένειας σπίτια τους, να συνδράμουν ώστε να καλυφθεί το κενό των 200.000 εργατών γης. “ Να καταταγήτε στον σπουδαίο στρατό της γαλλικής αγροτιάς” δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Politico, εστιάζοντας κυρίως σε εργαζόμενους εστιατορίων και ξενοδοχείων ως υποψήφιους, δεδομένου ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει και θα αργήσουν μάλλον να ξαναπάρουν μπρος. Στη συνέχεια η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απλοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να εργαστεί στον αγροτικό τομέα, προαναγγέλοντας την κατασκευή μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η Γερμανία βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά, με την διαδικτυακή πλατφόρμα ήδη έτοιμη, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες στοχεύουν υπαλλήλους κατερινγ, σερβιτόρους και φοιτητές, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 300.000 θέσεων εργασίας που λείπουν από τις εκμεταλλεύσεις της χώρας. “Σας χρειαζόμαστε άμεσα” αναγράφεται στον ιστότοπο.

Την περασμένη Τετάρτη, η Βρετανία ακολούθησε το δρόμο που χάραξε η ηπειρωτική Ευρώπη, όπου με μια θα έλεγε κανείς ρητορική περιόδου πολέμου, απευθύνεται στο εργατικό δυναμικό της χώρας: “Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους Βρετανούς εργάτες να καλύψουν το κενό και να διασφαλίσουμε ότι τα εξαιρετικά φρούτα και λαχανικά μας βρίσκονται στα πιάτα των ανθρώπων μας το καλοκαίρι” δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Τζορτζ Έστις.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

11-11-2020 11:24Ιωαννης ερυθροπουλος

Ειμαι αγρότης επαγγελματίας εχω γνώσεις σε κλαδεμα τραχτερ και οτι δυποτε χριαζαιτε σε θεμα αγροτιάς..

Απάντηση

15-09-2020 13:59Stauros

για σας ψαχνο δουλειά σε αμπέλια κλάδεμα και αλέ δουλιες δια φορές τηλέφωνο επικοινωνίας 6976977885

Απάντηση

01-04-2020 10:18Πάνος

Από την ζέστη του γραφείου τους να πάνε μέσα στο κρύο και την λάσπη? Δύσκολο το βλέπω.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία