BACK TO
TOP
Διεθνή

Ανάγκη εξισορρόπησης επισιτιστικής ασφάλειας και διεθνούς εμπορίου ρυζιού

Πρωτοφανείς εξελίξεις συγκλονίζουν την παγκόσμια αγορά ρυζιού, καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν 12 χρόνια. Αυτές οι ανησυχητικές αλλαγές έρχονται ως πλήγμα για το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού που εξαρτάται από το ρύζι, ως βασικό τρόφιμο επιβίωσης, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

New-report-lays-out-roadmap-to-achieve-sustainable-rice-production_i1140

45
0

Η τρέχουσα κρίση αποδίδεται κυρίως σε μια στρατηγική κίνηση από την Ινδία, έναν καίριο παίκτη της παγκόσμιας αγοράς ρυζιού. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σπασμένου ρυζιού, συνδυάζοντάς το με δασμό 20% σε ορισμένες ποικιλίες. Η κατάσταση πήρε μια τροπή τον Ιούλιο του 2023, όταν η Ινδία διεύρυνε την απαγόρευση για να περιλαμβάνει και το απλό λευκό μακρόκοκκο ρύζι. Αυτές οι ενέργειες ήταν απάντηση στους αυξανόμενους ενδο-εθνικούς φόβους για την ασφάλεια τροφοδοσίας, καθώς η Ινδία εργάζεται για την προστασία επαρκούς προσφοράς βασικών τροφίμων για τους πολίτες της. Ωστόσο, αυτή η κίνηση επηρέασε ιδιαίτερα τις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η Ινδία συμβάλλει στο 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού.

Οι επιπτώσεις της απαγόρευσης εξαγωγών από την Ινδία ήταν ιδιαίτερα σοβαρές για τις αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές του ρυζιού. Με τις τιμές να αυξάνονται κατά 15-20%, αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν την πίεση για επισιτιστική ασφάλεια. Η κρίση έχει οδηγήσει επίσης σε άνοδο των ποσοστών πληθωρισμού σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, προτρέποντας τις κεντρικές τους τράπεζες να εξετάσουν μέτρα ανώτατων όρια τιμών. Καθώς η κρίση συνεχίζεται, οι χώρες βιάζονται να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό μέσω διπλωματίας και συμφωνιών, εφαρμόζοντας μέτρα όπως όρια τιμών, συμφωνίες εφοδιασμού αλυσίδας και όρια αγοράς για να αμβλύνουν τα αυξανόμενα κοστολόγια.

Η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους αγρότες ρυζιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις αναδυόμενες τιμές και τα υψηλά κόστη ενέργειας και λιπασμάτων. Αντίθετα με άλλα γεωργικά προϊόντα, οι τιμές στην αγορά ρυζιού παρέμειναν σχετικά σταθερές, κάτι που έρχεται σε αντιπαράθεση με την εκτινασσόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής. Ως αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εγκρίνει 250 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη των εγχώριων παραγωγών ρυζιού που αντιμετωπίζουν προβλήματα κερδοφορίας. Η εξελισσόμενη κρίση υπογραμμίζει την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των εθνικών πολιτικών επισιτιστικής ασφάλειας και των συνεπειών τους στο διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία