BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ο σκόπελος συντάξεις και η πίεση κατάθεσης του προϋπολογισμού

Ολιγοήμερη αναβολή της κατάθεσης του προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή εξετάζει η κυβέρνηση. Όσο πλησιάζει η ημέρα της κατάθεσης, δηλαδή η Δευτέρα, τόσο εντείνονται οι διεργασίες και οι συνεννοήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να αποφευχθεί μία κίνηση που θα ακυρώσει τη θέση της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου που αφορά σε μείωση συντάξεων.

bouli_nea

9
0

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Ν. Υόρκη, την Παρασκευή. Τα δεδομένα και οι προθεσμίες πιέζουν ασφυκτικά. Από τη μια, η γερμανική «σύσταση» για αποφυγή κάθε σχετικής κίνησης από την Αθήνα πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία (στις 14 Οκτωβρίου) παραμένει, κατά τις πληροφορίες, εν ισχύ και επίμονα. Από την άλλη, πέραν της επικοινωνιακής τρικυμίας που θα ξεσπάσει εάν στο προσχέδιο περιλαμβάνονται οι μειώσεις, προκύπτει και ένα ζήτημα ουσίας: το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να καταθέσει την 1η Οκτωβρίου ένα προσχέδιο με μειώσεις συντάξεων και να το παραδώσει στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, καθώς, σε μία τέτοια περίπτωση, θα ήταν σαν να δήλωνε ότι... συμφωνεί με τις μειώσεις. Είναι φανερό επίσης ότι δεν μπορεί να παραδώσει στην Κομισιόν διαφορετικό κείμενο από αυτό που θα έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή. Η σκέψη για τους δύο κωδικούς στις δαπάνες που αφορούν στις συντάξεις (έναν με βάση τις μειώσεις και έναν χωρίς) δεν «περπατάει», σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Η λύση της ολιγοήμερης αναβολής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού «την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου» ορίζεται σαφώς από το Σύνταγμα. Για τον λόγο αυτό, εάν τελικά επιλεγεί αυτή η λύση, θα αναζητηθεί η συναίνεση της Βουλής, είτε σε Διάσκεψη των προέδρων είτε στο Σώμα. Ενέργεια που αναμένεται να προκαλέσει την πρώτη σύγκρουση με την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, η οποία (θεωρείται βέβαιο ότι) θα ζητήσει την κατάθεση του προσχεδίου στην ώρα του -για ευνόητους πολιτικούς λόγους.Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες πάντως «έχουν αναζητηθεί, συζητηθεί και βρεθεί» όλα τα συνταγματικά και νομικά περιθώρια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι παραμένει και η δεύτερη σκέψη να κατατεθεί κανονικά το προσχέδιο την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά χωρίς τις μειώσεις στις συντάξεις. Δεδομένης της διαβεβαίωσης της κυβέρνησης ότι δεν θα προβεί σε μονομερή ενέργεια που θα τη φέρει «απέναντι» στο σύνολο των θεσμών (κυρίως στην Κομισιόν), η εν λόγω λύση προϋποθέτει «ένα επίπεδο συνεννόησης». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά υποστηρικτής αυτής της εκδοχής, «θα πρόκειται για μία ‘σύγκρουση εντός ορίων’, που δεν θα μπλοκάρει τη μεταμνημονιακή συνεργασία με τους θεσμούς».

Όπως έχει σημειωθεί πολλές φορές, το όπλο του οικονομικού επιτελείου είναι η άνετη επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και ο δημοσιονομικός χώρος που προσφέρει, η σταθερά μειούμενη ανεργία (που αυξάνει τις ασφαλιστικές ροές στα Ταμεία) και η ανάγκη να μη δεχτεί η ανάπτυξη ένα πλήγμα από νέα μείωση των συντάξεων.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία