BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στα σύνορα του Έβρου μαζί με την ηγεσία της ΕΕ ο Μητσοτάκης

Το ενδιαφέρον του συνόλου των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και του Αμερικανού προέδρου έχει προκαλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από την κινητοποίησή του για το θέμα των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.

720_698003_a2479db37a-b68e2f60843bd646

12
0

Σήμερα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στα σύνορα του Έβρου για να κάνει μαζί με την ηγεσία της ΕΕ αυτοψία και να του δείξει πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κατά της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε τους ευρωπαίους ηγέτες να επισκεφθούν τα σύνορα με την Τουρκία για να διαπιστώσουν, όχι στα λόγια, αλλά ιδιοίς όμμασι τις απειλές του Ερντογάν και να τον καταδικάσουν πολιτικά για το γεγονός ότι έχει στείλει χιλιάδες ανυπεράσπιστους ανθρώπους να απειλήσουν την ελληνική επικράτεια.

Εκτός όμως από τους ευρωπαίους, με το θέμα της τουρκικής απειλής ασχολήθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συνομίλησε ο πρωθυπουργός και τον ενημέρωσε. Ο πρωθυπουργός επισήμανε το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα σύνορα της.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει τους νόμους της χώρας στα σύνορα της. Από το Σάββατο το πρωί μέχρι και χθες Καθαρά Δευτέρα το απόγευμα απετράπη η είσοδος 24.203 μεταναστών, χάρη στη μεγάλη στρατιωτική και αστυνομική δύναμης που αναπτύχθηκε στην περιοχή κατά μήκος των συνόρων.

Σε όλες αυτές τις περιοχές ο πρωθυπουργός θα «ξεναγήσει» τους ευρωπαίους προσκεκλημένους για να γίνουν και οι ίδιοι «μάρτυρες» των όσων καθημερινά συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το πρόγραμμα

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μισέλ , κ. Φον ντερ Λάιεν και κ. Σασόλι , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν

Εκτός από την ηγεσία της ΕΕ, στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να τους παρασχεθεί ταχεία βοήθεια και για την προστασία των συνόρων».

«Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αποφύγουμε μία ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση» προσέθεσε στην ίδια ανάρτηση ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, επανέλαβε μέσω Twitter και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στο μήνυμά του:

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο πεδίο. Θα επισκεφθώ τα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη».

Διπλωματικός μαραθώνιος από Δένδια

Ο υπουργός Eξωτερικών Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού έχει επιδοθεί σε έναν νέο διπλωματικό μαραθώνιο, με στόχο να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και να προκαλέσει το έκτακτο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε σήμερα το πρωί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Τσεχίας και της Μάλτας, ολοκληρώθηκε η πρώτος γύρος ενημέρωσης των κοινοτικών εταίρων για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των πρεσβευτών της ΕΕ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ήδη ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, σε συνέχεια και της επικοινωνίας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Αναμένεται επίσης εντός της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις ευρύτερες προεκτάσεις του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Παράλληλα, αναμένεται η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Μαρτίου, στο Ζάγκρεμπ, ενώ σήμερα, Τρίτη, θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.

 

Πηγή: cnn.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία