BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εκτός ατζέντας θέλει η ΕΕ τα αγροτικά στις συνομιλίες με ΗΠΑ

Για ακόμα μια φορά η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως το εμπόριο προϊόντων αγροδιατροφής βρίσκεται από την πλευρά της εκτός της ατζέντας των συζητήσεων για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, με σκοπό την σύναψη συμφωνίας.

foto

Πέτρος Γκόγκος

11
0

Μπορεί ΕΕ και ΗΠΑ να μην έχουν ακόμα συμφωνήσει για το πεδίο εφαρμογής μιας επικείμενης εμπορικής συμφωνίας, ωστόσο η ΕΕ ξεκαθάρισε μέσω δηλώσεων της επιτρόπου εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου, πως η γηραιά ήπειρος δεν είναι διατεθειμένη να εντάξει 

Η ίδια ανέφερε πως η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συμπεριλάβει στις συζητήσεις όλα τα βιομηχανικά αγαθά, ακόμα και τα αυτοκίνητα. «Έχουμε καταστήσει σαφές όμως ότι η γεωργία δεν  θα συμπεριληφθεί σε μια επικείμενη εμπορική συμφωνία», δήλωσε η κα. Μάλμστρομ, αν και οι δυο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα ως προς αυτό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τις παραπάνω δηλώσεις τις έκανε μετά από συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαητχάιζερ, και ενόψει μιας συνάντησης με Ιάπωνες και Αμερικάνους ηγέτες, που θα συζητούσαν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την εβδομάδα αυτή.

Σημειώνεται πως η επίσημη γραμμή των ΗΠΑ ήδη από τον Οκτώβριο θέλει να επιδιώξει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, και στα πλαίσια αυτά, οι Αμερικανοί αγρότες μέσω των θεσμικών τους οργάνων και συμμαχιών στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, όπως για παράδειγμα του συγκλητικού Τσακ Γκράσλεϋ από την Αϊόβα, έχουν δηλώσει πως θέλουν τα προϊόντα αγροδιατροφής να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε νέα εμπορική συμφωνία. 

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Τραμπ έχει πολλές φορές εκφράσει το αίτημα καλύτερων εμπορικών όρων για τις ΗΠΑ, τόσο από την ΕΕ, όσο και από την Κίνα και την Ιαπωνία, υποστηρίζοντας πως κακές εμπορικές συμφωνίες του παρελθόντος στοίχησαν στις ΗΠΑ εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της η ΕΕ, μέσω των δηλώσεων της Μάλμστρομ, αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία διαβεβαίωση ότι η έρευνα σχετικά με τους δυνητικούς δασμούς στα αυτοκίνητα θα σταματήσει κατά την διάρκεια των συνομιλιών, αλλά θεωρεί πως η ΕΕ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα από τέτοιου είδους δασμούς στο προσεχές μέλλον. Ακόμα ανέφερε πως η ΕΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας των δικών της αιτημάτων κατά την διάρκεια των συνομιλιών.

Παραμένει ωστόσο ακόμα άγνωστο το πότε οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν.

Τέλος αναφορικά με τις συζητήσεις σχετικά με τις αλλαγές στο βιβλίο κανονισμών του ΠΟΕ, η επίτροπος εμπορίου της ΕΕ ανέφερε πως όλοι εστιάζουν στην διαφάνεια και σε τρόπους να αντιμετωπίσουν τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση σχηματισμού κάποιου μετώπου ενάντια στη Κίνα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές