BACK TO
TOP
Θεσμικά

Επανεξετάζει τη Mercosur η ΕΕ μετά τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Τις εξαγωγές της Βραζιλίας σε μοσχαρίσιο κρέας μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις χώρες Μερκοσούρ ενδέχεται να επανεξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής προεδρίας της Φινλανδίας, η ΕΕ αναμένεται να προβεί σε αυτήν την ενέργεια εκτός και αν η κυβέρνηση της Βραζιλίας πάρει άμεσα μέτρα.

amazoniosτριτο

Πέτρος Γκόγκος

11
0

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Φινλανδία εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών μοσχαρίσιου κρέατος από την Βραζιλία», έγραψε την προηγούμενη Παρασκευή στο Twitter η Μίκα Λιντιλα, υπουργός οικονομικών της Φινλανδίας. Σε επόμενή της ανάρτηση εξήγησε: «Μια σειρά από οικονομικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να προσαρμοστούμε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, απειλούνται με αχρήστευση εφόσον οι πνεύμονες του πλανήτη συστηματικά καταστρέφονται».

 Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν την απαγόρευση εισαγωγών από την Βραζιλία σε άτυπη συνάντηση στο Ελσίνκι στις 13 Σεπτεμβρίου, εάν δεν υπάρξουν νωρίτερα εξελίξεις σχετικά με το θέμα. Λίγες μέρες νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν ευρύτερα την κατάσταση σε άτυπη συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη, ανέφερε επίσης την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χαβάστιτς.

Η ΕΕ αγοράζει 120.000 τόνους βοείου κρέατος ετησίως από τη Βραζιλία, περίπου το ένα δέκατο των συνολικών εξαγωγών βοείου κρέατος και πληρώνει μερικές από τις υψηλότερες τιμές για τις καλές κοπές.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν λόγω των περικοπών δασμών στο πλαίσιο νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur.

Ωστόσο, η Γαλλία και η Ιρλανδία δήλωσαν ότι δεν θα υπογράψουν το εμπορικό σύμφωνο εκτός εάν η Βραζιλία προσπαθήσει να σταματήσει την πυρκαγιά.

«Δεν υπάρχει τρόπος να ψηφίσει η Ιρλανδία τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Mercosur εάν η Βραζιλία δεν τηρήσει τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της», δήλωσε την Παρασκευή ο Ιρλανδός ηγέτης Leo Varadkar.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η Γαλλία θα αντιταχθεί στη συμφωνία Mercosur όπως είναι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού προέδρου Emmanuel Macron στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές