BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ο επίτροπος Γεωργίας που δεν μπορεί να μοιράσει την τράπουλα της ΚΑΠ

Πολιτικές που επιχειρούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, όπως είναι η έννοια του πραγματικού αγρότη, τείνουν να μείνουν εκτός των τελικών κειμένων που ετοιμάζονται για την ερχόμενη άνοιξη και σε μεγάλο βαθμό, αυτό χρεώνεται στην Κομισιόν που αδυνατεί να ενσωματώσει τη γραμμή που οι τεχνοκράτες της διαμόρφωσαν.

d0e71ed0-95ce-49b3-b7fc-32e3156d03a1__1_

13
3

Σε αυτό το στάδιο, οι μετριοπαθείς προσεγγίσεις των κρατών μελών σε ζητήματα βαρύτητας που θα καθιστούσαν πιο αγροτική και αποδοτική την κατανομή των ενισχύσεων της ΚΑΠ εδραιώνονται χάριν της συντήρησης του status quo της τελευταίας 20ετίας.

Η πρόοδος των τριμερών διαπραγματεύσεων έρχεται να επιβεβαιώσει όλους όσοι καταλόγισαν από νωρίς στον αρμόδιο για τα αγροτικά του μπλοκ επίτροπο, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, χαρακτηριστικά ατολμίας ή και «ασχετοσύνης» επί των αγροτικών θεμάτων. Μπορεί η συζήτηση σε αυτό το αρχικό στάδιο να αφορά στο εάν η φιλόδοξη πολιτική Farm to Fork γίνεται και πρέπει να ενσωματωθεί στην επερχόμενη ΚΑΠ, ωστόσο υπάρχουν και άλλα θέματα, τα οποία μάλιστα η Κομισιόν θα μπορούσε να περάσει αποφεύγοντας μάλιστα εντάσεις και χωρίς μεγάλο κόπο. Τέτοια είναι η σύντομη αποµάκρυνση όλων των κρατών µελών από τα ιστορικά δικαιώµατα, η υποχρεωτική ενεργοποίηση της αναδιανεµητικής ενίσχυσης, η καταβολή ενός ελκυστικού ποσού για τους µικρότερους αγρότες και ενεργοποίηση της έννοιας του πραγματικού αγρότη.

Τα κράτη μέλη αποφεύγουν εν πολλοίς την υιοθέτηση της υποχρεωτικής αναδιανεμητικής ενίσχυσης καθώς και την κατανομή των ενισχύσεων κυρίως σε πραγματικούς αγρότες, με χώρες της ανατολικής Ευρώπης, απ’ όπου προέρχεται και ο επίτροπος Γεωργίας να έχουν πρωτοστατήσει όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να απομακρυνθεί η προσοχή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από εκεί. 

Από την πλευρά του ο επίτροπος Γεωργίας περιορίζεται σε αόριστες τοποθετήσεις. «Θα αντιµετωπίσει η νέα ΚΑΠ την άδικη κατανοµή των άµεσων πληρωµών, δηλαδή το γεγονός ότι το 20% των αγροτών λαµβάνει το 80% των πληρωµών;» διερωτάται σε πρόσφατο έγγραφο που δημοσίευσε, ωστόσο στερούμενος του διπλωματικού χαρίσματος και του πολιτικού εκτοπίσματος προκατόχων του όπως ο Φίλ Χόγκαν ή ο Φρανς Φίσλερ, κινδυνεύει να παραμεριστεί στις υπό εξέλιξη συζητήσεις από τον προϊστάμενό του Ολλανδό Φρανς Τίμμερμανς. Σημειώνεται ότι ο δε Τίμμερμανς, αγωνιά αποκλειστικά για την υπόθεση του Farm to Fork.

Ωστόσο εξίσου αόριστο με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του κ. Βοϊτσχόφσκι είναι και το έως τώρα πλαίσιο της «πολύφερνης» αγροπεριβαλλοντικής πολιτικής. Αυτό μεταξύ άλλων μαρτυρά ότι οι τεχνοκράτες που ενεπλάκησαν στην εκπόνησή της, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, δεν προέρχονται από τους συνήθως αποτελεσματικούς υπαλλήλους της γενικής γραμματείας Γεωργίας (DG AGRI) της Επιτροπής.   

Γίνεται πλέον λόγος από διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις για μια πρωτοφανή στα ιστορικά αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφομοιώσει και να συγχωνεύσει εν προκειμένω μέσω του Πολωνού Επιτρόπου, τις θέσεις που διατυπώνουν Ευρωβουλή και Συμβούλιο υπουργών γεωργίας, τραβώντας τες προς την δική της τεχνοκρατική και κατεύθυνση. 

Στην περίπτωση του χωρίς όραμα Πολωνού Επιτρόπου, που φαίνεται ότι επιλέγει προσεκτικά τις μάχες του προς ίδιον όφελος, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η μετριοπάθεια της Κομισιόν επί της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε ρόλο παρατηρητή εδώ και έναν περίπου χρόνο που είναι στα πράγματα, ο κ. Βοϊτσεχόσφκι αποφάσισε να ορθώσει το ανάστημά του μόνο για να εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο η αόριστη ακόμα πολιτική Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο να ξεχειλώσει την επερχόμενη ΚΑΠ. Ούτως ή άλλως Ευρωβουλή και Συμβούλιο λίγο έχουν λάβει υπ’όψιν την πολιτική αυτή στους δικούς τους σχεδιασμούς. Και εδώ, ο Φρανς Τίμερμανς που τουλάχιστον του αναγνωρίζεται μια φιλοδοξία, έρχεται να εκτοπίσει στις κενές συνομιλίες τον υφιστάμενό του που άρχισε να διαμαρτύρεται, γεγονός που δεν αποκλείεται να αφήσει χωρίς χαρτοφυλάκιο στο τέλος τον Πολωνό.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

09-12-2020 22:12Τακης

Τίποτα δεν κατάλαβα .χαχα

Απάντηση

03-12-2020 21:27Xristina

Τι καταλάβατε από το άρθρο;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά