BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ξηρασία στην κεντρική Ευρώπη ρίχνει τις προοπτικές σιτηρών σε Γαλλία, Γερμανία

Ελάχιστες έως καθόλου βροχές σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης έχουν στρεσάρει σε σημαντικό βαθμό τις καλλιέργειες σιτηρών, με τους αναλυτές να εκφράζουν από τώρα ανησυχίες σχετικά με τις προοπρικές της επερχόμενης σοδειάς.

springwheat

53
0

Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που τα ευρωπαϊκά αποθέματα έχουν περιοριστεί ήδη σημαντικά λόγω της αυξημένης ζήτησης που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο η αγορά συνυπολογίζει πλέον και τις καιρικές συνθήκες, με τη νέα λίστα της Φότζια να διατηρεί τα 310 ευρώ στον τόνο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ στη Γαλλία οι τιµές ενισχύθηκαν κατά 5 ευρώ πιάνοντας τα 275 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

Στην ελληνική αγορά, οι τελευταίες εξαγωγές για καλές ποιότητες σκληρού σίτου σηµειώθηκαν στα 280 ευρώ ο τόνος FOB και βρίσκονται στη φάση των φορτώσεων. Όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο σαφές πως τα φετινά αποθέµατα είναι πολύ λίγα με την χώρα να μπαίνει στον νέο αλωνισµό µε σχεδόν µηδενικά στοκ. Βέβαια, προπωλήσεις της νέας σοδειάς δεν έχουν ακουστεί ακόµα.

Χαμηλή για την εποχή η βιομάζα των φυτών

Στην Γαλλία, δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η υγεία των φυτών βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, με τα επίπεδα βιομάζας σε χαμηλό επίπεδο. Σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνουν τα δεδομένα, τα χωράφια της Γαλλίας έχουν αυτήν την περίοδο τα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας της τελευταίας πενταετίας, σε σχέση με τα δεδομένα της εποχής.

Παράλληλα στην Γερμανία, το υπουργείο Γεωργίας επεξεργάζεται σχέδια αντιμετώπισης μιας τρίτης κατά σειρά χρονιάς με ξηρασία, η οποία θα υποβαθμίσει τις ποσότητες και την ποιότητα της νέας παραγωγής, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους Γερμανούς παραγωγούς. Τους τελευταίους δύο μήνες η ποσότητα βροχής δεν ξεπέρασε τα 10 δέκα λίτρα ανά κιβικό μέτρο, όταν ο μέσος όρος είναι τα 50 λίτρα. Επιπλέον τα φαινόμενα λειψυδρίας διευκολύνουν την αύξηση του πληθυσμού παρασίτων στις καλλιέργειες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ρουμανία, σημαντικό προμηθευτή σιτηρών στην Ευρώπη, με τις νέες εκτιμήσεις θεωρούν πλέον απίθανη την δυνατότητα αύξησης της παραγωγής την επερχόμενη περίοδο. Αλλά και στην Ουκρανία, δυνατό παίχτη στην αγορά σιτηρών, τα αποθέματα νερού βρίσκονται σε χαμηλό εξαετίας. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία