Υπενθυµίζεται ότι από το ’80 παρατηρούνταν σταθερή άνοδος της ζήτησης κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή αγορά, που είναι ελλειµµατική στο προϊόν, όπως και η εγχώρια, ενώ η έξαρση των τελευταίων χρόνων οφείλεται κυρίως στη διάδοση της διατροφικής αξίας του (και για τους διαβητικούς και τους χορτοφάγους).
Να σηµειωθεί εδώ ότι το ελληνικό αβοκάντο έχει αποκτήσει πλέον ταυτότητα και το µερίδιό του στην αγορά. «Το ντόπιο προϊόν έχει πιάσει µεγάλο κοµµάτι της ευρωπαϊκής αγοράς και τα τελευταία 4 χρόνια οι ξένοι αγοραστές το ζητάνε ως ελληνικό αβοκάντο», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αντωνάκης, ιδιοκτήτης της Συνεργατικής Α.Ε., που είναι η πρώτη εταιρεία που επένδυσε στο εµπόριο αβοκάντο, το 2000.
Σηµειωτέον ότι πέρυσι, χρονιά που οι Έλληνες συσκευαστές και εξαγωγείς είδαν νωρίτερα από το αναµενόµενο την έλλειψη, η τιµή παραγωγού για τα αβοκάντο Fuerte που εξάγονται από αρχή Νοέµβρη έως τέλος Ιανουαρίου και αποτελούν την πλειονότητα όσον αφορά τις παραγόµενες ποσότητες, ήταν 1-1,20 ευρώ το κιλό.
Στη συνέχεια, οι τιµές για τα Hass, που εξάγονται από τον Γενάρη έως τον Απρίλη και σε βάθος πενταετίας θα έχουν ξεπεράσει την ποσότητα των Fuerte, ήταν στο 1,50-1,70 ευρώ το κιλό, µε µεµονωµένες ποσότητες το καλοκαίρι να πωλούνται και 2,5-3 ευρώ το κιλό στην τοπική αγορά των Χανίων. Μετά τον Φλεβάρη λόγω και του κενού στην αγορά υπήρχε «σκέτη τρέλα για τα Hass», επισηµαίνει ο παραγωγός και τυποποιητής, Μανώλης Αρχοντάκης.
Σηµειωτέον ότι στη Νέα Ζηλανδία οι τιµές φέτος έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, περίπου 4,50 δολάρια το αβοκάντο το Μάη, έναντι 2 δολαρίων πέρυσι
Βρείτε εδώ το φάκελο από το 568ο φύλλο της Agrenda: kalliergeia_ avocado.pdf
Να σηµειωθεί εδώ ότι το ελληνικό αβοκάντο έχει αποκτήσει πλέον ταυτότητα και το µερίδιό του στην αγορά. «Το ντόπιο προϊόν έχει πιάσει µεγάλο κοµµάτι της ευρωπαϊκής αγοράς και τα τελευταία 4 χρόνια οι ξένοι αγοραστές το ζητάνε ως ελληνικό αβοκάντο», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αντωνάκης, ιδιοκτήτης της Συνεργατικής Α.Ε., που είναι η πρώτη εταιρεία που επένδυσε στο εµπόριο αβοκάντο, το 2000.
Σηµειωτέον ότι πέρυσι, χρονιά που οι Έλληνες συσκευαστές και εξαγωγείς είδαν νωρίτερα από το αναµενόµενο την έλλειψη, η τιµή παραγωγού για τα αβοκάντο Fuerte που εξάγονται από αρχή Νοέµβρη έως τέλος Ιανουαρίου και αποτελούν την πλειονότητα όσον αφορά τις παραγόµενες ποσότητες, ήταν 1-1,20 ευρώ το κιλό.
Στη συνέχεια, οι τιµές για τα Hass, που εξάγονται από τον Γενάρη έως τον Απρίλη και σε βάθος πενταετίας θα έχουν ξεπεράσει την ποσότητα των Fuerte, ήταν στο 1,50-1,70 ευρώ το κιλό, µε µεµονωµένες ποσότητες το καλοκαίρι να πωλούνται και 2,5-3 ευρώ το κιλό στην τοπική αγορά των Χανίων. Μετά τον Φλεβάρη λόγω και του κενού στην αγορά υπήρχε «σκέτη τρέλα για τα Hass», επισηµαίνει ο παραγωγός και τυποποιητής, Μανώλης Αρχοντάκης.
Σηµειωτέον ότι στη Νέα Ζηλανδία οι τιµές φέτος έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, περίπου 4,50 δολάρια το αβοκάντο το Μάη, έναντι 2 δολαρίων πέρυσι
Βρείτε εδώ το φάκελο από το 568ο φύλλο της Agrenda: kalliergeia_ avocado.pdf