BACK TO
TOP
Farming

Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό για υπεραξία

Η χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού και στη συνέχεια οι ορθές γεωργικές πρακτικές, εξασφαλίζουν στον παραγωγό τελικό προϊόν υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών με προστιθέμενη αξία, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από τους εμπόρους. Το γεγονός αυτό αποθαρρύνει τους αγρότες από την χρήση πολλαπλασιαστικού υλικού.

EFE-1

Πέτρος Γκόγκος

162
0

Συνδυαστικά με το παραπάνω, κατασταλτικά στην χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού από τους παραγωγούς στον  πρωτογενή  τομέα, λειτουργούν αφενός η λειψή ενημέρωση για τα οφέλη της χρήσης του αλλά και το αυξημένο κόστος καλλιέργειας που συνεπάγεται η χρήση του. Σχετικά με το τελευταίο, ο Σωτήρης Κοσμάς, γεωπόνος και προϊστάμενος του τμήματος Πολλαπλασιαστικού Υλικού Δενδρωδώνκαι Αμπέλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν οι τιμές του πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού από τις επιχειρήσεις του τομέα. Η μείωση των τιμών θα επιφέρει μεγαλύτερη χρήση από τους αγρότες».

Τα παραπάνω υποστηρίχθηκαν στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας (ΕΦΕ), η οποία διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα με θέματα που αφορούν το πολλαπλασιαστικό υλικό, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Για την ανάγκη ανάπτυξης μιας υπεύθυνης παρουσίας στον χώρο έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΦΕ, Σωτήρης Σαλής, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε: «Να κάνουμε και εμείς αυτό που κάνουν οι κλάδοι σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Να προστατεύσουμε αυτό που κάνουμε. Να γίνουμε από ερασιτέχνες, επαγγελματίες», ενώ στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δρομολόγηση των διαδικασιών δημιουργίας πιστοποιημένου μητρικού υλικού.

«Θεωρούμε ότι ως ΕΛΓΟ μπορούμε να συνδράμουμε και να προσφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Βρισκόμαστε σε συνεργασία και τώρα για την εκπόνηση ενός σχεδίου και επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο πιο συγκεκριμένο σε ότι αφορά στην παραγωγή, θα πρέπει όμως να παρθούν και κάποιες πολιτικές αποφάσεις», ανέφερε εκ μέρους του ΕΛΓΟ, η Γεωργία Ουζουνίδου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού δενδρωδών και αμπέλου, ακολούθησε συζήτηση, στην οποία εκφράστηκε η αναγκαιότητα προώθησης πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού από όλους τους συμμετέχοντες, αφού οι μεν παραγωγοί θα είναι περισσότερο προστατευμένοι σε περίπτωση που κάποιος δημιουργός κινηθεί νομικά εναντίων τους αν ανακαλύψει πως καλλιεργούν δικό του υλικό χωρίς την έγκρισή του, και αφετέρου «είναι σοβαρό να υπάρχει υλικο για να δουλέψουν οι φυτωριούχοι

Στη συνέχεια ακολούθησε δεύτερη εισήγηση σχετική με τον Φυτοϋγειονομικό έλεγχο πολλαπλασιαστικού υλικού, από τον Χρήστο Αραμπατζή, προϊστάμενο του τμήματος φυτοϋγειονομικού ελέγχου του ΥΠΑΤ, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο του, αλλά και για τα μέτρα πρόληψης της εισαγωγής και εξάπλωσης του Xylella fastidiosa στην Ελλάδα. Ακόμα έκανε αναφορά στο ειδικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση εμφάνισης της ασθένειας στη χώρα. Τέλος αναφέρθηκε και στον νέο κανονισμό για την φυτοϋγεία και τους νέους κανονισμούς για τους επίσημους ελέγχους, οι οποίοι θα βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή από 14 Δεκεμβρίου 2019. Εκεί προβλέπεται πως όλα τα φυτά προς φύτευση για να διακινηθούν στην ΕΕ θα χρειάζονται Φυτουγειονομικά Διαβατήρια, ενώ πιστοποιητικό φυτοϋγείας θα χρειάζονται όλα τα φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα προκείμενου να εισέλθουν στην ΕΕ.    

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές