BACK TO
TOP
Farming

Κάλιο και μαγνήσιο κάνουν τη διαφορά στη μηδική

Η καλλιέργεια της μηδικής έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε λιπαντικές μονάδες για να πετύχουμε το βέλτιστο της απόδοσης.

k_s_Logo-Kasten

205
0

Οι ανάγκες της καλλιέργειας σε άζωτο καλύπτονται απευθείας από την ατμόσφαιρα μέσω του μηχανισμού των αζωτοβακτηρίων που έχει στις ρίζες. Σε ορισμένες περιπτώσεις η καλλιέργεια λιπαίνεται με άζωτο σε αρχικά στάδια της φύτευσης, ώστε οι ποσότητες αυτές να χρησιμοποιηθούν ως βοηθοί (starters). Η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων αργότερα, μειώνει την δράση των αζωτοβακτηριδίων τα οποία καθίστανται καχεκτικά με συνέπεια την μικρότερη ζωή της φυτείας και την μειωμένη παραγωγή.

O παραπάνω πίνακας περιγράφει την απορρόφηση των βασικών μακροστοιχείων που αντιστοιχεί σε κάθε τόνο παραγόμενου σανού. Εάν δηλαδή η παραγωγή ανά στρέμμα είναι μεγαλύτερη του ενός τόνου τότε αντίστοιχα αυξάνονται και ποσότητες των στοιχείων που απομακρύνονται από το έδαφος.

Φαίνεται ότι πέρα από τις ανάγκες σε φώσφορο που έχει η μηδική, έχει υψηλές ανάγκες σε κάλιο πολλαπλάσιες από αυτές του Φωσφόρου, ασβέστιο (διπλάσιες του φωσφόρου) και μαγνήσιο παρόμοιες με αυτές του φωσφόρου. Το θείο παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ποιότητα της μηδικής. Αντίθετα το χλώριο μειώνει την απόδοση της καλλιέργειας όταν βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο φυτό.

Από αποδεικτικά που έχουμε κάνει τα τελευταία 6 χρόνια στην Ελλάδα (Σέρρες, Ξάνθη, Ελάσσονα, Κομοτηνή, Αιτωλοακαρνανία και Κόνιτσα) διαπιστώσαμε ότι με την προσθήκη Patentkali (Θειικού Καλιομαγνησίου) 25kg ανά στρέμμα μεταξύ 2η -4η κοψιά είχαμε σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα της μηδικής.

Συγκεκριμένα είχαμε αύξηση της απόδοσης πάνω από 12% συνολικά μετά τις κοπές όπου είχε γίνει εφαρμογή με Patentkali (Θειικό Καλιομαγνήσιο). Αυξήθηκε ο αριθμός των κοπών, το βάρος ανά κοπή καθώς και η διάρκεια της καλλιέργειας. Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα που έχουμε με την χρήση του Θ. Καλιομαγνησίου είναι ότι αυξάνεται η διατροφική αξία του σανού αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

 

Σακελλαρίου Μάνος

Σύμβουλος της  K+S KALI GmbH

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές