BACK TO
TOP
Farming

Ενίσχυση παραγωγικότητας και µείωση κόστους από το Monobox της Westfalia

Ενίσχυση της παραγωγικότητας κατά τουλάχιστον 10%-15%, µείωση του κόστους παραγωγής από την καλύτερη διαχείριση της εργασίας και της διατροφής των ζώων στην εκτροφή, αλλά και βελτίωση της ευζωίας του κοπαδιού, µέσω των προληπτικών επεµβάσεων, είναι ορισµένα από τα οφέλη που υπόσχεται η εγκατάσταση ροµποτικού συστήµατος αρµεγής σε µια αγελαδοτροφική εκµετάλλευση.

20-37_6

Λεωνίδας Λιάμης

103
0

«Μιλάµε για ένα εντελώς διαφορετικό διαχειριστικό µοντέλο. Είναι κάτι πρωτότυπο, καθώς µε το ροµπότ αλλάζει όλη η φιλοσοφία µε την οποία λειτουργεί η εκτροφή. ∆εν περιµένουµε την αγελάδα να έρθει σε εµάς. Πηγαίνουµε εµείς σε αυτή. Αν ο κτηνοτρόφος γίνει πιο ενεργός τότε µπορεί να ανεβάσει τη µονάδα σε πρωτόγνωρα επίπεδα», επισήµανε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τµήµα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Βαλεργάκης, βασικός οµιλητής σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στο Γάζωρο των Σερρών, το βράδυ της προηγούµενης ∆ευτέρας 10 Ιουνίου η «Φάρµα Φιλιππίδη» και η Westfalia Technologies, µε αφορµή τη συµπλήρωση έξι µηνών από την εγκατάσταση ροµποτικού συστήµατος στη µονάδα της εταιρείας Φιλιππίδης Σοφοκλης-Κλιάµπας Γεώργιος ΟΕ -του πρώτου στην Ελλάδα για τη Westfalia. Υπό το πρίσµα αυτό ο καθηγητής απευθυνόµενος στους παραγωγούς που είχαν προσκληθεί να δουν το σύστηµα να λειτουργεί στην πράξη, είπε ότι για να αυξηθεί κατά 10%-15% η παραγωγικότητα της εκτροφής, θα πρέπει οι αγελάδες να αρµέγονται 2,5 έως 3 φορές την ηµέρα, που σηµαίνει ότι πρέπει να διαµορφωθούν συνθήκες ώστε το ζώο να θέλει να πάει να αρµεχτεί.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, κος. Γεώργιος Βαλεργάκης

«Αυτό προϋποθέτει καλό σχεδιασµό στάβλου γιατί αλλιώς θα το βρει ο κτηνοτρόφος µπροστά του», ανέφερε ο κ. Βαλεργάκης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το σύστηµα µε το µεγάλο όγκο πληροφοριών που είναι σε θέση να παράσχει, µπορεί, µεταξύ άλλων, να ειδοποιήσει εγκαίρως, από 24 έως και 48 ώρες νωρίτερα, αν ένα ζώο της εκτροφής είναι στα πρόθυρα να νοσήσει και έτσι να περιοριστεί το κόστος αντιµετώπισης στα 50 ευρώ αντί των 400-500 ευρώ, που θα ανέβει, σε περίπτωση εκδήλωσής του. Όφελος µπορεί να προκύψει και στο εργασιακό κόστος, καθώς ένας καλός διαχειριστής µπορεί να λειτουργήσει έως και 4 ροµπότ, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται στη µείωση θέσεων εργασίας.

Μεγάλη διαφορά στην ποιότητα.

Παρουσιάζοντας τα πρακτικά αποτελέσµατα της εξάµηνης λειτουργίας του συστήµατος ροµποτικής αρµεγής της Westfalia Technologies, στη «Φάρµα Φιλιππίδη», ο διαχειριστής της µονάδας Σοφοκλής Φιλιππίδης τόνισε πως η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής που παρατηρήθηκε ήταν µικρή, διότι «εµείς ήδη εφαρµόζαµε τρεις αρµεγές ανά ζώο καθηµερινά. Η µεγάλη διαφορά ωστόσο ήταν στην ποιότητα του γάλακτος. Το γάλα έγινε µε ακόµη λιγότερα σωµατικά κύτταρα και ως εκ τούτο, πολύ πιο ποιοτικό, πράγµα που απαιτούν οι βιοµήχανοι. Πλέον γνωρίζω ποια είναι η καλύτερη µου αγελάδα και έχω πολλά δεδοµένα στα χέρια µου, τα οποία µπορώ να τα αξιοποιήσω για να βελτιώσω τη βιωσιµότητά της εκµετάλλευσης».

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα αποτελέσµατα της 6µηνης λειτουργίας του ροµποτικού συστήµατος στη Φάρµα Φιλιππίδη, ξεπεράσαν τις προσδοκίες», εξέφρασε ο συν-ιδιοκτήτης της Westfalia Technologies, ∆ηµήτρης Χρήστου. «Είµαστε στην ευχάριστη θέση να πούµε πως, πλέον, έχουµε εδραιωθεί στην ελληνική αγορά και στο ροµποτικό άρµεγµα, πέραν του συµβατικού, όπου ούτως ή άλλως η παρουσία µας είναι πολύ δυνατή. Κάποιες επαφές µας είναι πιο ώριµες και λογικά έως το τέλος του 2019 θα έχουν εγκατασταθεί άλλα τέσσερα box σε αγελαδοτροφικές µονάδες».

Στην φωτογραφία εξωφύλλου ο Σοφοκλής Φιλιππίδης (δεξιά), μαζί με τον γεωπόνο και συνέταιρό του, Γιώργο Κλιάμπα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές